- 1arkusz ciasta filo
- 100g Szpinak liść
- 50g cebuli
- 60g masło
- 1 ząbek czosnku
- 100g sera Aldamer Mońki
- 100g batat
- 50 g kalafior romanesco
- 100ml śmietany 18%
- 30g oliwki
- Sól i pieprz do smaku
Smażymy szpinak z cebulką na połowie masła, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Ser Aldamer kroimy w prostopadłościan o grubości 1cm
Bataty obieramy ze skórki, gotujemy około 30 min, ubijamy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kalafior romanesco gotujemy około 8 min, po czym podsmażamy go na masełku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos
Oliwki dodajemy do śmietany i zagotowujemy po czym blendujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy, doprawiamy do smaku .
Rozkładamy 1 pergamin ciasta filo, składamy go na pół, kładziemy na niego ostygnięty szpinak. Na środek szpinaku kładziemy ser, zwijamy w rulon. Po czym kładziemy na blaszkę i pieczemy
w 180 ℃ około 15 min. Po upieczeniu kroimy walec na pół , kładziemy purée na talerz rozsmarowując je po talerzu, na purée kładziemy roladkę dodajemy kalafior i polewamy sosem oliwkowym. Dekorujemy świeżymi ziołami lub roszponką, lub kiełkami groszku zielonego.