A A+ A++
  • 1arkusz ciasta filo
  • 100g Szpinak liść
  • 50g cebuli
  • 60g masło
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g sera Aldamer Mońki
  • 100g batat
  • 50 g kalafior romanesco
  • 100ml śmietany 18%
  • 30g oliwki
  • Sól i pieprz do smaku

Smażymy szpinak z cebulką na połowie masła,  doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

Ser Aldamer kroimy w prostopadłościan o grubości 1cm

Bataty obieramy ze skórki, gotujemy około 30 min, ubijamy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kalafior romanesco gotujemy  około 8 min, po czym podsmażamy go na masełku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos

Oliwki dodajemy do śmietany i zagotowujemy  po  czym blendujemy mikserem  do uzyskania jednolitej masy, doprawiamy do smaku .

Rozkładamy 1 pergamin ciasta filo, składamy go na pół, kładziemy  na niego ostygnięty szpinak. Na środek szpinaku kładziemy ser, zwijamy  w rulon. Po czym kładziemy na blaszkę i pieczemy

w 180 ℃  około 15 min. Po upieczeniu kroimy walec na pół , kładziemy purée na talerz rozsmarowując je po talerzu, na purée kładziemy roladkę dodajemy kalafior i polewamy sosem oliwkowym. Dekorujemy  świeżymi ziołami lub roszponką, lub kiełkami groszku zielonego.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp
Poprzedni artykułOd marca zdrożeją egzaminy na prawo jazdy
Następny artykułWyremontują drogę przy schronisku za ponad 2 mln zł. Ile potrwa remont?