A A+ A++

Przepis na pączki wg pań z Klubu Seniora z Łężycach:

Wykonanie:

Drożdże z 2 łyżkami cukru i łyżką ciepłego mleka rozbić i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, ciepłe mleko, sól, alkohol, wyrośnięte drożdże oraz żółtka z cukrem, dobrze zmiksować na puch. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, tak aby ciasto odchodziło od rąk, na koniec dodać rozpuszczone masło, przestygnięte i znów wyrabiać ciasto. Następnie zostawić ciasto przykryte do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrobić szklanką, stolnicę smarować najlepiej olejem, nie mąką – według gustu albo twardą marmoladą zlepiać pączki i smażyć, albo wstrzykiwać konfiturę. Osączyć na ręczniku papierowym. Pudrować lub wymieszać: puder, sok z cytryny lub kwasek, kilka kropel alkoholu i moczyć. SMACZNEGO!!!

Przepis na rogaliki:

1,5 kostki masła lub margaryny (rozbić mikserem na puch). W miskę wlać połowę śmietany 18% i rozpuścić w tym 10 dag drożdży. Do masła dodać 700g mąki czyli 3,5 szklanki. Dodajemy 1 całe jajko i 2 żółtka (białka zostawić do smarowania). 1 cukier waniliowy i 2 łyżki cukru dodajemy to do masła i wlewamy śmietanę z drożdżami. Jeśli się da wyrabiamy mikserem (miksujemy), jeśli nie – to ręką. Gotowe ciasto od razu wałkujemy w okrąg i tniemy na trójkąty (nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta).

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrezydent Tarnobrzega – „Sytuacja na Ukrainie nas dotyka”
Następny artykułPosłowie: wszyscy do końca wierzyli, że nie dojdzie do konfliktu zbrojnego