A A+ A++

Cieszę się, że po przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa możemy ponownie się spotkać na rozdaniu certyfikatów. To ciężki czas dla przedsiębiorców, dlatego wielkie gratulacje, że pomimo niesprzyjających okoliczności znowu tyle firm dostaje certyfikaty. Jako konsument, czyli ostatnie ogniwo w produkcji rogalów, zachęcam do kupna certyfikowanych wyrobów – mówił Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania. 

Najlepsi poznańscy i wielkopolscy cukiernicy otrzymali certyfikaty, które pozwalają im produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. Takimi zaświadczeniami może pochwalić się 95 wytwórców.

Na początku certyfikaty wydawane były co roku. Obecnie te zakłady, które już wcześniej je otrzymały, dostają dokument ważny przez trzy lata. Certyfikat może być jednak odebrany w przypadku wypieku niezgodnego z recepturą.

Od 2008 roku tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński jest “Produktem o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej”. Tym samym trafił na prestiżową listę regionalnych produktów, które powstają z lokalnych surowców i według oryginalnych przepisów.

Tradycyjna receptura

Rogale świętomarcińskie muszą spełniać jasno określone wymagania. Zasadniczy wpływ na wyjątkowy charakter rogala świętomarcińskiego mają ciasto i nadzienie, w skład którego wchodzi: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane, aromat migdałowy. 

Kombinacja tych składników oraz specyficzne listkujące ciasto powoduje, że rogal świętomarciński jest produktem wyjątkowym, związanym z tradycją miejsca wytwarzania. Z kolei waga nie powinna przekroczyć 250 gramów.

Mieszkańcy Wielkopolski każdego roku w listopadzie spożywają tony rogali świętomarcińskich. Tradycja wypiekania i jedzenia słynnych rogali sięga 1891 roku. 

Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają w Dniu Świętego Marcina średnio 250 ton rogali, natomiast przez cały rok 500 ton, czyli około 2,5 miliona sztuk rogali.

Lista certyfikowanych cukierni dostępna jest na stronie Cechu Cukierników i Piekarzy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWYREMONTOWANO ODCINKI DRÓG W POWIECIE: KSIĄŻNIK-BOGUCHWAŁY I WILNOWO-ŻABI RÓG
Następny artykułPolski wieczór w Zamku w Baranowie Sandomierskim