A A+ A++

Boję się, że wrócimy do przeszłości: mąż będzie piekł chleb, ja ciasta. Przestaniemy być pracodawcami – mówi Agnieszka Briańska z Piekarni Ławica. Biznes prowadzi tam piąte pokolenie. Ich ostatni rachunek za prąd to 40 tys. zł. Sklep spożywczy już zamknęli, piekarnia ledwo zipie.

– Marzy mi się, żeby polskie państwo pochyliło się nad losem mikroprzedsiębiorców – mówiła we wtorek w swoim sklepie i piekarni na Ławicy Agnieszka Briańska.

Pięć pokoleń

Piekarnia na poznańskim osiedlu Ławica istnieje od 1906 r. Założył ją senior rodu, po nim biznes przejmowali kolejni przedstawiciele rodziny – syn Franciszek, córka Franciszka Danuta, wreszcie – jej dzieci. Piekarnię prowadzi teraz piąte pokolenie. 

Dwie dekady temu biznes przeniósł się ze starego budynku do nowo wybudowanego pawilonu. Znalazło się w nim miejsce i na stoisko z pieczywem, i na sklep spożywczy, ostatnio pod marką Chata Polska.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułV Leśna Zadyszka z LKS Feniks Opoczno
Następny artykułKorzystaj z odblasków!