Polskie dania, jakich nie znacie
Tydzień Kuchni Polskiej to festiwal narodowych smaków trwający w dniach 3–26 listopada. Powstał, by promować polskie restauracje i potrawy, które często są przez nas zapomniane i niedoceniane. Podczas akcji w lokalach będzie można skorzystać z trzydaniowego menu przygotowanego przez szefów kuchni specjalnie na tę okazję. Festiwalowy zestaw składać się będzie z przystawki bądź zupy, dania głównego oraz deseru, a jego cena wynosić będzie 69 lub 99 zł.
W tym roku motywem przewodnim Tygodnia Kuchni Polskiej jest połączenie nowoczesności z tradycją. Dlatego też w festiwalowych kartach możemy spodziewać się klasycznych, powszechnie znanych dań zaprezentowanych w zupełnie nowej odsłonie. Na przykład w restauracji Klimat będzie można skosztować m.in. wątróbki drobiowej lub kremu dyniowego, kaczki bądź faszerowanej cukinii oraz musu korzennego lub kremu makowego.
Tę oraz pozostałe restauracje biorące udział w tegorocznej edycji Tygodnia Kuchni Polskiej można łatwo odnaleźć na stronie internetowej. Tam też wszyscy, którzy są zainteresowani odkryciem polskich dań na nowo, mogą dokonać rezerwacji stolika w wybranym przez siebie lokalu.
Święto polskiej kuchni
MAKRO Polska już po raz piąty organizuje Tydzień Kuchni Polskiej. Wydarzenie odbywa się co roku w okolicach 11 listopada, by uczcić tym samym Święto Niepodległości. Wydarzenie z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W poprzedniej edycji wzięło w nim udział ponad 400 restauracji z 16 regionów Polski.
– Świadomość, że kuchnia polska jest wyjątkowa i warto ją pokazywać przeżywa swój dobry czas. Przestaliśmy się jej wstydzić, służy inspiracji – mówi Bogdan Gałązka, współwłaściciel i senior szef w Stolica Café.
Festiwal poprzedził cykl spotkań – Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej, na które byli zapraszani dziennikarze i influencerzy. W Warszawie, Krakowie i Sopocie uczestnicy mieli okazję spróbować festiwalowego menu stworzonego przez szefów kuchni: Adriana Gabryszaka z restauracji M15 oraz Krzysztofa Żurka z restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym. Wśród prezentowanych dań znalazły się m.in. consome z brukwi na gęsinie z ziemniakiem pieczonym, marchewką i pieczoną gęsią z olejem majerankowym, krupnik wegański z grzybami, włoszczyzną, koperkiem i śmietaną roślinną, dorsz ze struganą słoniną, tłuczonymi pulkami, kapustą szmurowną i sosem z wędzonej ryby, pieczeń z buraka podana na gulaszu z brukwi z ziemniakiem pieczonym i sosem demi glass z malinami czy śliwki duszone w winiaku pod kruszonką z migdałami.
Polska kuchnia, jak widać, potrafi zaskakiwać bogactwem smaków. Jeśli chcesz doświadczyć tego na własnym podniebieniu, nie zwlekaj i już teraz zarezerwuj stolik, by świętować Tydzień Kuchni Polskiej.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS