Czy serek wiejski jest zdrowy?
Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Stanowi bardzo dobre źródło białka, o czym powinni pamiętać nie tylko wegetarianie. Jest nieodzowne dla osób odchudzających się i prowadzących aktywny tryb życia. Sprzyja budowaniu masy mięśniowej, więc warto uzupełnić nim energię straconą na siłowni czy podczas jakiegokolwiek innego treningu. Solidna porcja białka zawarta w serku wiejskim syci na dłużej. Zjedzenie serka wiejskiego na śniadanie lub kolację będzie chroniło nas przed pokusami i podjadaniem niezdrowych, kalorycznych przekąsek.
Produkt pomoże dostarczyć ciału selen — składnik niezbędny dla zdrowia tarczycy. W jego składzie wyróżnia się także potas, sprzyjający regulacji ciśnienia krwi i pracy serca.
Komu serek wiejski przysłuży się najbardziej?
O osobach dbających o linię lub odchudzających się już wspominaliśmy. Serek wiejski doceniają osoby uprawiające sport — również rekreacyjnie. Jest kapitalnym uzupełnieniem lodówek dla zabieganych. Przepisy z serkiem wiejskim nie ograniczają się wyłącznie do wyjadania produktu prosto z kubeczka. W prosty sposób można wyczarować z niego dużo bardziej różnorodne posiłki.
Należy wziąć pod uwagę, że jego zastosowanie może ograniczyć użycie soli. Sam jest dość bogaty w ten składnik, więc dodatkowe sięganie po solniczkę okaże się niepotrzebne. Lepiej na to uważać, gdy włączamy serek wiejski na stałe do diety.
Z czym najlepiej łączyć serek wiejski? Z tuńczykiem tworzy zgrany duet
Niektórzy uznają to danie za sałatkę, niektórzy za smaczną pastę do chleba. Sposób podania zależy wyłącznie od naszych preferencji. Potrawa z serkiem wiejskim i tuńczykiem w rolach głównych pozwoli wykluczyć z posiłku kaloryczny majonez, a jednocześnie zachować wyborny smak.
Składniki:
Sposób przygotowania:
-
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę.
-
Tuńczyka odcedź i przełóż do głębokiej miski.
-
Do ryby dodaj jajka i poszatkowane ogórki.
-
Dołącz serek, musztardę oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
-
Szczypiorek umyj i osusz na ręczniku papierowym. Posiekaj drobno i udekoruj danie.
Placki z serka wiejskiego
Fani słodkich śniadań powinni teraz szczególnie skupić swoją uwagę. Przepis na placuszki z serka wiejskiego uprzyjemni poranki, ale nadaje się do wykorzystania również w porze podwieczorku. Każdy łasuch będzie zadowolony. Zwłaszcza ten, który nie chce spędzać w kuchni długich godzin.
Składniki:
Sposób przygotowania:
-
Jajka rozbij do miski i ucieraj z cukrem.
-
Małymi porcjami dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje masy w kształcie niewielkich placków. Smaż z obu stron — powinny być rumiane.
Jajecznica z serkiem wiejskim puszysta jak chmurka
Jajka zawsze warto mieć w lodówce. Jeśli chcesz nieco odmienić smak swoich popisowych dań, skorzystaj z przepisu na puszystą jajecznicę z serkiem wiejskim. Zmiana może niewielka, ale kubki smakowe będą zachwycone.
Składniki:
-
200-250 g serka wiejskiego
-
4 jajka
-
1 dymka
-
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
-
pieprz do smaku
-
dwie łyżki masła do smażenia
Sposób przygotowania:
-
Serek wiejski odsącz z serwatki.
-
Wymieszaj go w misce z jajkami i przyprawami.
-
Powstałą masę wylej na rozgrzane na patelni masło.
-
Gdy zacznie się ścinać, dorzuć posiekaną drobno dymkę.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS