Robert Makłowicz to ikona polskiej kuchni – jego kulinarne podróże przez Polskę i świat fascynują chyba każdego amatora dobrego jedzenia. Poza programami telewizyjnymi swą obecność zaznacza w mediach społecznościowych, ma także kanał na YouTube, obserwowany przez niemal 300 tysięcy subskrybentów.
To właśnie tam pojawił się filmik pod tytułem “Q&A”, w którym Robert Makłowicz odpowiada na pytania swoich fanów.
Wśród pytań padło jedno znamienne: o to, jak poprawnie gotować parówki. Choć temat wydaje się błahy, to Robert Makłowicz odpowiedział, zachowując pełną powagę: – Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę – instruuje krytyk kulinarny – (…) jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego się wkłada parówki.
Wiedzieliście o tym, że parówki wkłada się do gorącej wody? A może dotąd żyliście w nieświadomości i wrzucaliście parówki do gotującej się wody?
Bakłażany faszerowane parówkami. Zrób na kolację
Długie gotowanie, zdaniem Makłowicza, powoduje, że kiełbaski po prostu pękają.
Ale to nie jest jedyny powód, który powinien powstrzymać was przed gotowaniem parówek we wrzątku. Te uwielbiane przez wielu Polaków kiełbaski zawierają sole peklujące, które podczas obróbki cieplnej wytwarza bardzo szkodliwe dla zdrowia związki. Z tego samego powodu parówek nie należy piec, smażyć czy grillować.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS