A A+ A++

Ugotować ryż na sypko z dodatkiem łyżki masła i solą. 300 ml umytego ryżu zalać 430 ml zimnej wody, dodać łyżkę masła i sól, zagotować pod przykryciem, a następnie gotować na małym ogniu około 15 minut, cały czas pod przykryciem.
Mięso obrać z kości i rozdrobnić.

Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lub pokroić w julienne. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i chwilę przesmażyć. Dodać groszek i mięso. Chwilę przesmażyć, wlać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryka słodką i ostrą (zamiast papryki można dodać tymianek). Wymieszać z ryżem. Przełożyć do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać nią
ryż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż śmietana z jajkami się lekko zarumieni.
Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułIII POWIATOWY KONKURS ORTOGRAFICZNY O “ZŁOTE PIÓRO STAROSTY”.
Następny artykułUczyli się jak bronić przed trudnym petentem