Dlaczego warto jeść czerwoną fasolę?
Jeśli jednak wszelkie pomysły na śniadanie się znudziły, warto spróbować pasty z czerwonej fasoli. To zdrowe rozwiązanie, które w połączeniu z pieczywem razowym bądź graham jest niezwykle jakościowe.
Fasola jest przede wszystkim źródłem białka oraz błonnika. Dzięki ich zawartości fasola pozostawia uczucie sytości na dłużej. To z kolei pozwala uniknąć podjadania między posiłkami. W związku z tym powinny ją dołączyć do diety osoby chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Pasta z czerwonej fasoli sprawdzi się na śniadanie123RF/PICSEL
Oprócz tego fasola jest źródłem witamin z grupy B, a także zmniejsza ryzyko chorób serca. Do tego charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Przepis na pastę z czerwonej fasoli
- Fasolę odcedź i przepłucz pod wodą.
- Przełóż fasolę do miseczki. Dodaj obrany ząbek czosnku i suszone pomidory.
- Składniki przypraw do smaku papryką słodką i wędzoną, a także solą i pieprzem. Opcjonalnie dosyp odrobinę pieprzu cayenne, który doda paście ostrości.
- Całość należy dokładnie zblendować i gotowe.
Pastę z czerwonej fasoli można spożywać od razu. Najlepiej smakuje na następny dzień. Nadaje się do przechowywania w lodówce.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS