A A+ A++

Dlaczego warto jeść czerwoną fasolę?

Jeśli jednak wszelkie pomysły na śniadanie się znudziły, warto spróbować pasty z czerwonej fasoli. To zdrowe rozwiązanie, które w połączeniu z pieczywem razowym bądź graham jest niezwykle jakościowe.

Fasola jest przede wszystkim źródłem białka oraz błonnika. Dzięki ich zawartości fasola pozostawia uczucie sytości na dłużej. To z kolei pozwala uniknąć podjadania między posiłkami. W związku z tym powinny ją dołączyć do diety osoby chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Pasta z czerwonej fasoli sprawdzi się na śniadanie123RF/PICSEL

Oprócz tego fasola jest źródłem witamin z grupy B, a także zmniejsza ryzyko chorób serca. Do tego charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

Przepis na pastę z czerwonej fasoli

  1. Fasolę odcedź i przepłucz pod wodą.
  2. Przełóż fasolę do miseczki. Dodaj obrany ząbek czosnku i suszone pomidory. 
  3. Składniki przypraw do smaku papryką słodką i wędzoną, a także solą i pieprzem. Opcjonalnie dosyp odrobinę pieprzu cayenne, który doda paście ostrości.
  4. Całość należy dokładnie zblendować i gotowe.

Pastę z czerwonej fasoli można spożywać od razu. Najlepiej smakuje na następny dzień. Nadaje się do przechowywania w lodówce.

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułКурс валют на 1 лютого: скільки коштують долар, євро і злотий
Następny artykułOkręty podwodne od Niemiec jako zadośćuczynienie za straty wojenne? To możliwe