A A+ A++

Dla jednych będzie to barszcz, dla innych rosół i babcine pierogi, a dla pozostałych pizza z podwójnym serem i lody na deser. Każdy z nas ma choć jedną taką potrawę, która sprawia, że z każdym kolejnym kęsem czujemy się lepiej. I to właśnie jest comfort food! Dań w tym stylu spróbujemy podczas wiosennej edycji Restaurant Week w Krakowie, która rusza już 23 marca. Rezerwacje trwają na stronie https://RestaurantWeek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Przy dokonaniu rezerwacji będzie też można wesprzeć działania na rzecz pomocy uchodźcom z Ukrainy.

Comfort food, czyli…

… posiłki lub produkty, których spożycie zapewnia nam psychiczne ukojenie i poprawę nastroju. To dania, które mogą nam się kojarzyć z beztroskim dzieciństwem, pamiętnymi wakacjami lub radosnymi chwilami spędzanymi przy posiłkach z bliskimi. W Polsce nazwiemy tak miskę gorącej zupy pomidorowej, babcine pierogi z jagodami czy kromkę chleba z masłem. Comfort food to wszystkie te potrawy, które kojarzą nam się z domem. Ten trend to nowa fala, która wchodzi także do kart dań w restauracjach.

Comfort food  to powrót do pozytywnych wspomnień, do zapachów i smaków wywołujących dobre emocje. To rodzinna atmosfera i cudowne chwile  spędzone z pysznymi daniami sporządzonymi z najlepszych składników. Jako szef kuchni ideę comfort food przenoszę do moich restauracji, łącząc kuchnię nowoczesną z tradycyjną tak, aby każdy mój gość mógł poczuć się komfortowo i miał poczucie ciekawego doświadczenia kulinarnego – mówi Rafał Lemiowski, szef kuchni restauracji Kazimir i TA’AM.

Z kolei Andrzej Rachwalski, prowadzący lokale Hilo i William Rabbit & Co., dodaje: Nie jest łatwo o jednoznaczną definicję comfort food. Stosunek naszych gości i nas samych do wielu potraw jest subiektywny. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej historii, wspomnień i tradycji, w jakiej dorastaliśmy. To z pewnością jedzenie, które pociesza i przynosi ulgę. To dania, które kojarzą nam się z poczuciem bezpieczeństwa i dobrym czasem. Comfort food pełni zatem jeszcze jedną ważną rolę: dostarcza otuchy i sił w trudnych czasach. A tego z pewnością obecnie potrzebujemy.

Dań w stylu comfort food będzie można spróbować już podczas zbliżającej się edycji Restaurant Week w Krakowie. W cenie 59 zł, na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Krakowscy Szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań. Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy i zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu Gości oraz ich dobre samopoczucie. Na Gości w festiwalowym menu czekają między innymi:  comber z królika, maczanka po krakowsku, pęczotto z borowikami, gołąbki z suską sechlońską i wiele innych dań w stylu comfort food. Propozycje menu są tak ciekawe, że trudno będzie dokonać wyboru.

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce, w tym aż 45 z Krakowa. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie. Wśród krakowskich festiwalowych restauracji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.

W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Przy wykupieniu festiwalowej rezerwacji będzie można przeznaczyć dodatkową kwotę na wsparcie działań Polskiej Akcji Humanitarnej (PAH) kierowane do przybywających z Ukrainy uchodźców.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPierwszy sparing żużlowców ROW-u Rybnik. Przyjedzie Arged Malesa Ostrów
Następny artykułWyniki Międzyszkolnego Konkursu Plastycznego „Mikołaj Kopernik – człowiek o wielu zainteresowaniach i zawodach”