A A+ A++

Pestki moreli są uznawane przez wiele osób za niezwykle zdrowy produkt. Często przypisuje im się właściwości antynowotworowe. Jak jest naprawdę? Okazuje się, że decydując się na ich spożycie, należy być ostrożnym – przekroczenie dopuszczalnej dawki może wywołać niebezpieczne skutki uboczne. Jak jeść i na co rzekomo pomagają pestki z moreli?

Pestki z moreli – właściwości

Pestki z moreli charakteryzują się wysoką zawartością amigdaliny. To właśnie ona jest źródłem gorzkiego posmaku pestek. Co istotne, pomimo że amigdalinę nazywa się witaminą B17, to jednak nie klasyfikuje się jej jako witaminy. 

Wiele lat temu powstała teoria, że amigdalina może przyczyniać się do hamowania podziału komórek nowotworowych, a tym samym redukować ryzyko przerzutów raka na inne narządy. Głoszono również, że jej niedobór w organizmie może być jedną z przyczyn rozwoju nowotworów. Z tego względu jest chętnie wykorzystywana w medycynie niekonwencjonalnej. Mówi się również o tym, że witamina B17 z pestek moreli może zapobiegać zaparciom i wspomagać leczenie schorzeń ze strony układu pokarmowego.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUciekał ulicami Elbląga przed policją. Poszukiwani świadkowie zdarzenia
Następny artykułJakie cechy powinien mieć dobry mechanik samochodowy?