A A+ A++

– Ceny jabłek na rynku krajowym pod koniec sezonu 2019/2020 osiągnęły rekordowy poziom – komentuje dla “Rzeczpospolitej” Mariusz Dziwulski, ekspert zespołu analiz sektorowych PKO BP. Po chudych latach niskich cen w skupie krajowy owoc osiągnął szczyty.

Większość odmian jabłek zdrożała czterokrotnie – wskazuje dziennik. W czerwcu ich cena na unijnym rynku przekroczyła 109 euro za 100 kg. To prawdziwy rekord. Nigdy dotąd jabłka nie kosztowały tak dużo.

Zobacz też: Ceny żywności w górę. Ekspert wskazuje powody

Jak wyjaśnia “Rzeczpospolita”, Polska jest jednym z największych sadowników w Europie, ale nasze środowisko producentów jest bardzo słabo zorganizowane, a siła negocjacji w kontaktach z pośrednikami znikoma. Dlatego też to skupy dyktują ceny za owoce. Nierzadko poniżej kosztów produkcji.

Co spowodowało wywindowanie cen jabłek? Mariusz Dziewulski tłumaczy to słabymi zbiorami i niską dostępnością do owocu. – Przyczyną zwyżek była niska dostępność jabłek ze zbiorów ubiegłorocznych oraz relatywnie mała podaż tych owoców ze zbiorów tegorocznych, w tym odmian wczesnych – zaznacza na łamach “Rz”.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEd Kemper
Następny artykułProjekt rozporządzenia o podwyżkach dla nauczycieli skierowany do konsultacji