A A+ A++

Zioło o wyjątkowym smaku i aromacie. Czym właściwie jest cząber?

Cząber to bardzo aromatyczna przyprawa ziołowa, która wyróżnia się intensywnym zapachem oraz gorzkawym i korzennym smakiem. Dzięki swojemu wyjątkowemu aromatowi doskonale wzbogaca smak najróżniejszych potraw. Pierwotnie pochodzi on z rejonu basenu Morza Śródziemnego oraz Morza Czarnego, jednak obecnie rośnie również poza Europą, m.in. w Indiach, w Zachodniej Azji i Północnej Ameryce.

Inne nazwy tej rośliny to: hyzop, cząberek, fasolowe ziele, pieprzyk.

Cząber – właściwości zdrowotne. Oto dlaczego warto go jeść

Cząber to nie tylko przyprawa, ale również zioło o wielu właściwościach zdrowotnych. Jest bogaty w potas, który pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, co czyni go sprzymierzeńcem w walce z nadciśnieniem.

Zawarte w cząbrze żelazo wspomaga produkcję hemoglobiny, dzięki czemu może być pomocny w leczeniu anemii. Ponadto cząber wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, co zawdzięcza obecności karwakrolu i tymolu – związków, które hamują rozwój bakterii i grzybów.

Cząber jest również doskonałym źródłem witaminy C i cynku, które wspierają układ odpornościowy, a także błonnika, który pomaga w regulacji poziomu cholesterolu. Dzięki swoim właściwościom cząber łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, zapobiega wzdęciom i wspomaga trawienie, co czyni go idealnym dodatkiem do potraw ciężkostrawnych.

Cząber sprawdzi się w rozmaitych potrawach123RF/PICSEL

Zastosowanie cząbru w kuchni. Do dań mięsnych i nie tylko!

Cząber jest wszechstronną przyprawą, którą można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, takimi jak cielęcina, drób, jagnięcina czy wieprzowina. Jego pikantny smak świetnie pasuje również do dań warzywnych, szczególnie tych z fasolą, soczewicą, kapustą czy brukselką. Cząber jest także idealnym dodatkiem do marynat, zwłaszcza do ryb, gdzie doskonale podkreśla smak pstrąga.

W połączeniu z innymi przyprawami, takimi jak tymianek, rozmaryn czy liść laurowy, cząber tworzy wyjątkowe kompozycje smakowe, które wzbogacą każdą potrawę. Jego wszechstronność i wyjątkowe właściwości sprawiają, że warto mieć go zawsze pod ręką w kuchni.

Prosty sposób na odchudzanie – domowa woda owsianaInteria Kulinaria

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułУ Києві та низці областей оголошена повітряна тривога: що відомо (мапа)
Następny artykułZwrot akcji ws. fotoradarów Ramet AD9C. GITD zaskoczy kierowców, 128 miejsc