A A+ A++

Radio Jura w kuchni. Składniki:

  • pęczek szparagów
  • sos beszamelowy: 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 1/4 kostki masła, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Radio Jura w kuchni. Gotowanie szparagów:

Odłamujemy twarde końcówki. Szparagi gotujemy w wysokim garnku albo związujemy pęczek bawełnianym sznurkiem i wsadzamy na stojąco go gotującej się wody. Garnek musi być na tyle wysoki, żeby można było go przykryć bez uszkadzania główek. Wodę solimy i dodajemy trochę cukru. Szparagi gotujemy około 10 minut.

Radio Jura w kuchni

Sos beszamelowy:

  • W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę łyżka po łyżce ciągle mieszając, tak aby masa nie miała grudek.
  • Do gładkiej masy wlewaj powoli mleko, mieszaj.
  • Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Mieszaj aż zgęstnieje.

Radio Jura w kuchni

Propozycja podania:

Szparagi z sosem beszamelowym, jajko sadzone, młode ziemniaki posypane koperkiem.

Smacznego!

Czytaj także:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułFlash mob w Bydgoszczy. Co ty wiesz o NATO i Unii Europejskiej?
Następny artykułZaskakujące wieści ws. Beaty Kozidrak nadeszły prosto z TVP. Już ruszyły negocjacje