Radio Jura w kuchni. Składniki:
- pęczek szparagów
- sos beszamelowy: 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 1/4 kostki masła, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Radio Jura w kuchni. Gotowanie szparagów:
Odłamujemy twarde końcówki. Szparagi gotujemy w wysokim garnku albo związujemy pęczek bawełnianym sznurkiem i wsadzamy na stojąco go gotującej się wody. Garnek musi być na tyle wysoki, żeby można było go przykryć bez uszkadzania główek. Wodę solimy i dodajemy trochę cukru. Szparagi gotujemy około 10 minut.
Sos beszamelowy:
- W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę łyżka po łyżce ciągle mieszając, tak aby masa nie miała grudek.
- Do gładkiej masy wlewaj powoli mleko, mieszaj.
- Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Mieszaj aż zgęstnieje.
Propozycja podania:
Szparagi z sosem beszamelowym, jajko sadzone, młode ziemniaki posypane koperkiem.
Smacznego!
Czytaj także:
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS