A A+ A++

Radio Jura w kuchni

Majówka, czyli rozpoczynamy sezon grillowy

A żeby nie było nudno na naszym stole, warto dodać odrobinę koloru.

Sałatka z roszponką

Radio Jura w kuchni

Składniki:

  • 3 garście roszponki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • połowa małej czerwonej cebuli
  • łyżka ziaren słonecznika
  • dressing (2 łyżki oleju, łyżeczka płynnego miodu, łyżeczka soku z cytryny)

Przygotowanie:

Do miski dajemy składniki: roszponkę, pomidorki przekrojone na pół, cebulkę pokrojoną w piórka, prażony słonecznik. Składniki dressingu mieszamy i polewamy sałatkę.

Sałatka ze świeżym szpinakiem i ciecierzycą

Radio Jura w kuchni

Składniki:

  • 3 garście szpinaku baby
  • garść pomidorków koktajlowych
  • łyżka ciecierzycy konserwowej
  • 100 g sera feta
  • pół małej czerwonej cebuli lub szalotki
  • garść natki pietruszki
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz

Przygotowanie:

Do miski dajemy szpinak, pomidorki przekrojone na pół, ciecierzycę, pokruszony ser feta, cebulę pokrojoną w piórka, posiekaną natkę pietruszki. Całość polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i mieszamy.

Koreczki

Radio Jura w kuchni

Koreczki zawsze urozmaicą nam nasz stół. My polecamy takie 3-składnikowe: oliwka, pomidor, ser feta lub mozzarella.

Sos barbecue

Radio Jura w kuchni

Składniki:

  •  60 ml sosu worcestershire
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka wina wytrawnego
  • pół łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Do małego garnka dodajemy sos worcestershire, sos sojowy, ocet winny, wino wytrawne, musztardę, przecier pomidorowy, ketchup oraz cukier trzcinowy. Wymieszać, a następnie zagotować i gotować na małym ogniu.

*Aby zagęścić sos, należy dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z 2 łyżkami wody.

Tzatziki

Radio Jura w kuchni

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie (300 ml) gęstego jogurtu greckiego
  • łyżka oliwy
  • garść koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ogórek zetrzeć na tarce, oprószyć solą i odstawić na chwilę. Odlać wodę. Czosnek drobno pokroić i dodać do ogórka, dodać jogurt, oliwę, posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Czytaj także:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCharytatywny wymiar Biegu Konstytucji 3 Maja
Następny artykułМіжнародні правозахисники підтвердили страту українських воїнів, які здалися в полон