A A+ A++

Składniki:
– 4 duże jaja
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 20 dag stopionego masła
– Skórka starta z 1 cytryny
– Sok z 1/2 cytryny
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru waniliowego

Radio Jura w kuchni: Babka cytrynowa z lukrem

Rozpocznij od ubicia całych jaj z szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Następnie dodaj do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewaj letnie masło, dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj.

Delikatnie wymieszaj ciasto

Przygotowane ciasto wyłóż do formy wysmarowanej masłem.

Przelej gotowe ciasto do formy

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut.

Radio Jura w kuchni: Przygotuj lukier na babkę

Śmietanę zagotuj, a następnie wsypuj do niej cukier puder, mieszając, aby uniknąć powstawania grudek. Dodaj odrobinę soku z cytryny, pamiętając, że lukier nie powinien być zbyt rzadki.  Pozostaw lukier do zgęstnienia i przestygnięcia, zanim równomiernie rozprowadzisz go na ciasto. Pamiętaj, że ilość cukru pudru może być korygowana w zależności od preferowanej konsystencji lukru.

Na wierzch babki możesz dodać startą skórkę z cytryny

Ta babka cytrynowa to doskonały wybór na deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy – niezwykle smakowity.

Gotowa babka cytrynowa

Smacznego!

Czytaj także:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPonad 100 starć na ukraińskim froncie. Oto bilans ostatniej doby
Następny artykułПосилились бої за лівобережжя Дніпра, ворог просувається на Донбасі: карта бойових дій 20 липня