Kto lubi ser, kokos i czekoladę, powinien wypróbować ten przepis. Sernik kokosowo-czekoladowy to znakomity dodatek do kawy.
Spód sernika
180 g herbatników w polewie czekoladowej
100 gram masła roztopionego
50 g wiórków kokosowych
Masa serowa
220 g cukru pudru
4 jajka
100 g wiórków kokosowych
1000 g twarogu sernikowego z wiaderka
30 g mąki pszennej
250g mleczka kokosowego
Polewa
100 g gorzkiej czekolady (ze względu na upodobania domowników dodaję mlecznej lub karmelowej)
100 g mleczka kokosowego
Wykonanie
Rozgrzać piekarnika do 150 stopni Celsjusza. Do malaksera włożyć herbatniki połamane i drobno zmielić. Herbatniki odłożyć do innej miski dodać masło roztopione i wiórki kokosa, wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane herbatniki przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni dociskając do dna. Tortownice odstawić do lodówki na 15 minut. Do miski wsypać cukier puder dodać twaróg pokrojony w kawałki, jajka, mleczko kokosowe, kokos, mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowana Masę serową przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 100 minut w temperaturze 150 stopni na drugim od dołu poziomie piekarnika. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na minimum dwie godziny Następnie wstawić do lodówki do stężenia na 6 godzin a najlepiej na całą noc. Po stężeniu sernika przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej dodać mleczko kokosowe dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać sernik, odstawić do lodówki na kilka minut do stężenia.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego na Instagramie #piotrgotuje
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS