Coś dla miłośników azjatyckich smaków. Kurczak w tym wydaniu jest niezwykle aromatyczny. Pikantność curry łagodzi mango i delikatne mleko kokosowe.
Składniki:
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- podwójna pierś kurczaka
- 1 mango
- 1/2 czerwonej papryki
- 250 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek startego imbiru (ew. pół łyżeczki sproszkowanego)
- 2-3 krople sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy 2 łyżeczki pasty curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, a następnie starty imbir. Przesmażamy, mieszając około minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po 5 minutach pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy do momentu, gdy mięso się “zetnie”. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango. Na końcu wlewamy mleko kokosowe połączone wcześniej ze śmietaną. Doprawiamy 2-3 kroplami sosu sojowego. Dusimy chwilkę pod przykryciem, żeby mango zmiękło. Podajemy z ryżem.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS