A A+ A++

Coś dla miłośników azjatyckich smaków. Kurczak w tym wydaniu jest niezwykle aromatyczny. Pikantność curry łagodzi mango i delikatne mleko kokosowe.

Składniki:

  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • podwójna pierś kurczaka
  • 1 mango
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek startego imbiru (ew. pół łyżeczki sproszkowanego)
  • 2-3 krople sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy 2 łyżeczki pasty curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, a następnie starty imbir. Przesmażamy, mieszając około minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po 5 minutach pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy do momentu, gdy mięso się “zetnie”. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango. Na końcu wlewamy mleko kokosowe połączone wcześniej ze śmietaną. Doprawiamy 2-3 kroplami sosu sojowego. Dusimy chwilkę pod przykryciem, żeby mango zmiękło. Podajemy z ryżem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCórka Sereny Williams od tenisa woli grę na pianinie
Następny artykułCOP26. 4 mld dolarów na pomoc dla rolnictwa w krajach rozwijających się. Porozumienie 45 państw