A A+ A++

Puree z warzyw to smaczna alternatywa dla puree z ziemniaków. Najlepiej użyć warzyw o intensywnych kolorach jak marchewka czy groszek, bo zyskujemy wtedy także piękną dekorację posiłku.

PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU

  • 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku (ok. 500 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Rozmrażamy groszek, przesmażamy na maśle z oliwa i czosnkiem przez  5 do 7 minut. Całość przekładamy do blendera, dodajemy kolendrę i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

PUREE MARCHEWKOWE

  • 1 kg marchewki – obranej i pokrojonej na kawałki
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki masła lub oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta kminku (opcjonalnie)

Wykonanie:
Marchewkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (lub gotujemy w osolonej wodzie). Potem marchewkę blendujemy i mieszamy z masłem, solą i gałką muszkatołową. Przed podaniem puree można skropić octem balsamicznym i natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWojna w Ukrainie. “Część rosyjskich dowódców i żołnierzy odmawia udziału w wojnie”
Następny artykułTarnowska przeciwlotnicza PILICA dla Sił Zbrojnych RP