SKŁADNIKI:
0,5 kg małych prawdziwków
sól
Marynata:
- 1 szalotka
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 6 ziarnek pieprzu kolorowego
- 2 szklanki wody
- 3-4 łyżki miodu
- pół szklanki octu
- pół łyżki soli
- 1 łyżeczka gorczycy
WYKONANIE:
Prawdziwki oczyszczamy, czyścimy je szczoteczką. Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy ok. 10-15 minut. W osobnym garnku przygotowujemy marynatę. Do wody wrzucamy szalotkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i miód, a gdy wszystko się zagotuje – dolewamy ocet. Jeszcze chwilę podgrzewamy. Grzyby odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy i kładziemy do góry dnem.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS