Na podium nie ma sushi? Podobno Polacy je uwielbiają…
Kuchnia japońska zajmuje piąte miejsce, zaraz po kuchni chińskiej, jednak jej udział w zamówieniach ciągle rośnie. Sushi wybierają głównie mieszkańcy największych miast, tam też jest największa oferta lokali z kuchnią japońską. Polacy wciąż poszukują nowych wrażeń kulinarnych i są entuzjastycznie nastawieni do nowości, w szczególności w wydaniu kuchni greckiej, amerykańskiej i tajskiej.
A co z kuchnią roślinną?
Widzimy, że kuchnie wegetariańska i wegańska mają coraz więcej fanów i na pewno będą zyskiwały na znaczeniu. Wciąż mówimy o niewielkim udziale w całkowitej liczbie zamówień, ale wyraźnie rośnie grupa klientów wybierających ofertę specjalistycznych lokali wegetariańskich. Nasz najnowszy raport trendów żywieniowych pokazuje, że wśród zamówień z dostawą kuchnie roślinne odnotowały aż 49 proc. wzrost.
Czy pandemia odbiła się na waszej ofercie?
Przy pierwszym lockdownie wiele lokali nie wiedziało, czy ma się zamknąć, czy nastawiać się na dowóz – co się będzie kalkulować, a przede wszystkim, ile to wszystko potrwa. W zdecydowanie lepszej sytuacji były restauracje, które już wcześniej oferowały dania z dowozem, bo miały przetestowaną logistykę. Te lokale, które zdecydowały się rozpocząć dowóz, miały znacznie więcej pracy, aby dopasować ofertę i znaleźć dostawców. W tym okresie nawet sami wła … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS