A A+ A++

Słodka beza i kwaśne jabłka to połączenie idealne. Sprawia, że ta szarlotka ma wyśmienity smak. Najlepiej użyć do jej przygotowania antonówek lub szarych renet.

Składniki na ciasto i masę jabłkową

• 1,5 kg kwaśnych jabłek
• łyżeczka cynamonu
• 2 szklanki mąki pszennej
• kostka masła 200 g
• 1 jajko
• niecałe pół szklanki cukru pudru 
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na bezę

• 3 białka średnich jajek
• niecała szklanka cukru – około 190 g
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Najpierw przygotowujemy ciasto na szarlotkę. Do dużej miski wsypujemy dwie szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml), jedno jajko, cukier puder, kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyrabiamy dłońmi ciasto, formujemy kulę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Miskę ze startymi jabłkami możemy odłożyć na kwadrans, by jabłka puściły trochę soku (odlewamy go). Dodajemy cynamon (można też dodać szczyptę kardamonu).

Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na dwie części. Dno formy (24cmx24cm) wykładamy papierem do pieczenia, a resztkami masła smarujemy boki formy. Ścieramy jeden kawałek ciasta na tarce (drugi pozostawiamy jeszcze w lodówce). Wykładamy starte ciasto na dnie formy (spód można ewentualnie podpiec przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni). Potem nakładamy starte jabłka.

Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy chwilę na sztywno przy pomocy miksera. Dodajemy do nich szczyptę soli. Dokładamy cukier po jednej łyżce. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka i błyszcząca masa białkowa. Wtedy dodajemy jeszcze dwie łyżki skrobi ziemniaczanej i chwilkę ubijamy. Wykładamy bezę na starte jabłka. Ścieramy drugą część ciasta na wierzch na dużych oczkach tarki. Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Ciasto pieczemy około godziny, nie dłużej niż 70 minut.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŻycie w czasach koronawirusa. “Wnuki u dziadków nie były rok. Mam wyrzuty, bo nie całuję własnej mamy”
Następny artykuł“Zaświaty. Opowieść o nieprzemijaniu” Krzysztof Fedorowicz [Książka na receptę]