Pyszna “surówka działkowca”. Znika ze stołu w sekundę
Surówka to idealny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.06.2024 16:31, aktual.: 29.06.2024 17:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gdy za oknem wysokie temperatury, większość ludzi nie ma ochoty na obfite, ciężkie posiłki. Zdecydowanie chętniej zjada się wtedy sałatki i surówki, najlepiej przygotowane ze świeżych, chrupiących warzyw.
Surówki to idealny dodatek do obiadu, a wiele osób nie wyobraża sobie drugiego dania bez chrupiącego dopełnienia. To idealne rozwiązanie szczególnie latem, gdy świeżych warzyw jest pod dostatkiem. Warto więc przygotować bardzo prostą, ale pyszną i – przede wszystkim – zdrową “surówkę działkowca”. Jej nazwa wzięła się od tego, że błyskawicznie można ją zrobić z dostępnych obecnie na działkach lub straganach warzyw.
Zobacz także: Mielone będą miękkie i soczyste. Wystarczy, że dodasz to do mięsa
Błyskawiczna “surówka działkowca”. Idealny dodatek do obiadu
Do przygotowania tej surówki wystarczą dwie średniej wielkości marchewki, dwa zielone ogórki, cebula, pęczek rzodkiewek, pół cytryny, koperek lub pietruszka, olej rzepakowy oraz sól i pieprz do smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W ten sam sposób postępujemy z rzodkiewką. W zależności od upodobań można je zetrzeć na grubych lub cienkich oczkach. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w talarki, a cebulę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do jednego naczynia i mieszamy.
Zobacz także: Jeść czy nie jeść? Co zrobić z czarną końcówką banana?
Prosty sos
Następnie przygotowujemy dressing na bazie dwóch łyżek oleju rzepakowego, soku z połowy cytryny, soli i pieprzu. Przyprawy dodajemy według uznania, a następnie przelewamy sos do naczynia z warzywami i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek, ozdabiamy zieleniną i gotowe.
Pyszną, zdrową i chrupiącą surówkę można wykorzystać jako dodatek do obiadu lub jeść samodzielnie. Idealnie pasuje zarówno do drobiu, jak i wieprzowych kotletów mielonych.
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS