A A+ A++

Myślicie już o świętach? Jeśli tak, to polecamy Wam ten przepis do wypróbowania – na pyszną babkę migdałową.

Składniki:

  • 3 jaja
  • 80 g masła
  • 200 g mąki migdałowej (czyli migdały zmielone na mąkę)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej

Dodatkowo:
• keksówka lub mała forma na babkę
• cukier puder do oprószenia lub polewa czekoladowa
• bułka tarta do obsypania formy

W misce umieść jajka, cukier oraz miękkie masło. Miksuj chwilę do połączenia składników. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, potem esencję i miksuj ciasto chwilę na gładką masę.
Resztką masła wysmaruj wnętrze formy, obsyp bułką tartą i wyłóż ciasto. Piecz 30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Potem wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto w piekarniku na 10 minut.

Na koniec oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMateusz Mrówka z Radlina wygrał rybnicki Bieg Barbórkowy [ZDJĘCIA]
Następny artykułPożar w Bukowinie coraz większy (zdjęcia)