A A+ A++

Jaka dynia na ciasto dyniowe?

Jesień na dobre rozgaszcza się nie tylko na polach czy w ogrodach, ale także w mieszkaniach, które powoli przyciągają wzrok pierwszymi dekoracjami. Start kolejnej pory roku zauważymy także w sklepach i na targach, a charakterystycznym punktem są stoiska wypełnione dorodnymi dyniami. Liczne odmiany możemy wykorzystać w różnych celach. Niektóre posłużą tylko jako ozdoby, a z innych przygotujemy wyśmienite przysmaki.

Smakołykiem, bez którego nie obędzie się żaden szanowany wielbiciel jesieni, jest ciasto dyniowe. Doskonale wilgotne, puszyste jak obłoczek oraz z wyraźną nutą przypraw korzennych. Świetnie nada się do niego dynia piżmowa, na pierwszy rzut oka przypominająca nieco przerośniętą gruszkę. Wyróżnia się zielonkawą, żółtawą lub złocistą barwą skórki, słodkim miąższem i brakiem włókien. Konkurencję dla tej odmiany stanowi wywodząca się z Japonii dynia Hokkaido. Choć nie zachwyca imponującym rozmiarem, ma tak delikatną skórkę, że nie trzeba jej obierać. Wyborne ciasto dyniowe wyjdzie nam także z odmian deserowych, m.in. Muscat.

Przepis na puszyste ciasto dyniowe

Z walorów dyni chętnie korzystamy w kremowych zupach, zapiekankach, sosach, chlebach, a nawet domowych przetworach. Warzywo doskonale sprawdzi się także do ciast i deserów, nadając im pożądanej wilgotności, delikatności czy naturalnej słodyczy. Zdrowy dodatek sprawia, że możemy ograniczyć ilość cukru używanego w przepisie. Dyniowe wypieki w smakowity sposób wprawiają nas w błogi nastrój, a dodatkowo dostarczają licznych witamin, minerałów oraz błonnika.

Słodkie ciasto dyniowe bez trudu przygotujemy w domu123RF/PICSEL

Składniki na ciasto z dyni

  • 2 szklanki gładkiego miąższu z dyni

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

  • 3 duże jajka

  • ½ szklanki oleju roślinnego

  • 1 opakowanie cukru z wanilią

  • 1-2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu

  • 2 mielone goździki

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1-2 garści orzechów włoskich

  • 1 garść rodzynek

Przygotowanie ciasta z dyni

  1. Pracę nad ciastem zaczynamy od wrzucenia rodzynek do miski, a następnie zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na bok do namoczenia.

  2. Orzechy włoskie wysypujemy na deskę i drobno siekamy ostrym nożem. W kolejnym kroku do czystego naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę.

  3. Do ubitych jajek cienkim strumieniem wlewamy olej, dodajemy przesianą mąkę pszenną, cukier z wanilią, sodę oraz cynamon.

  4. Podane składniki ponownie miksujemy przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera. W następnym etapie przechodzimy do przygotowania dyni.

  5. Wybraną dynię dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona oraz włókna. Jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy obrać ją ze skórki.

  6. Tak przygotowane warzywo ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub wrzucamy w kawałkach do blendera i miksujemy na gładko.

  7. Z powstałej papki odciskamy nadmiar płynu i dorzucamy do ubitych jajek razem z orzechami i odsączonymi z wody rodzynkami. Całość mieszamy.

  8. Surowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem lub olejem roślinnym formy do pieczenia o średnicy ok. 23-25 cm.

  9. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i trzymamy przez 45-50 minut lub do suchego patyczka. Gotowy wypiek wyciągamy na kratkę i dokładnie studzimy.

  10. Wierzch ostudzonego ciasta dyniowego obficie posypujemy cukrem pudrem. Możemy także posmarować cienką warstwą dobrej jakości miodu i udekorować kruszonymi orzechami. Smacznego!

„Ewa gotuje”: Rogaliki drożdżowe z dyniąPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAlberta na straży wolności obywatelskich
Następny artykułWygraj podwójne zaproszenie na spektakl „Teściowe wiecznie żywe”