A A+ A++

Co zrobić, żeby omlet był bardziej puszysty?

Słodkie omlety z owocami i cukrem pudrem, a może podane na wytrawnie, z warzywami, posypane serem lub polane domowym sosem. Niezależnie od rodzaju, wszystkie smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie nie wymaga wyjątkowo wysokich umiejętności kulinarnych. Jak zrobić bardzo puszysty omlet? Kluczowe jest trzymanie się kilku prostych kroków.

Podstawą omletu są jajka i to od ich odpowiedniego napowietrzenia zależy powodzenie w smażeniu omletu. Najczęściej szybko mieszamy je widelcem, dodajemy przyprawy i wlewamy na patelnię. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie potraktowanie ich mikserem. Część specjalistów doradza także osobne ubicie białek oraz żółtek, a dopiero na końcu połączenie ich we wspólną masę. Trikiem na uzyskanie lekkiego jak chmurka omletu jest dosypanie do składników odrobiny proszku do pieczenia.

Jak przyprawić omlet?

Siła omletu tkwi w jego prostocie. Nie potrzebujemy wcale licznych dodatków, by cieszyć się smakiem dania. W trakcie gotowania nie warto jednak zapominać o przyprawach, to właśnie one nadają potrawie charakteru. Co można dodać do omletu? Podstawą są przede wszystkim pieprz i sól, reszta zależy wyłącznie od naszych preferencji.

Odpowiednie przyprawy dodadzą smaku omletowi123RF/PICSEL

Kucharze najczęściej polecają:

  • czosnek,
  • cebulę,
  • wędzoną paprykę,
  • papryczkę chilli,
  • sos sojowy,
  • sezam,
  • cynamon,
  • kardamon,
  • przyprawę do piernika.

Klasyczny omlet – przepis krok po kroku

Idealnie napowietrzony i puszysty omlet to dokonała alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy czy jajek na twardo. Pierwsze receptury na danie wywodzą się ze starożytnego Rzymu, a w Polsce rarytasem zajadała się już królowa Marysieńka, żona króla Jana III Sobieskiego.

Składniki na omlet idealny

  • 2 duże jajka
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie omletu

Do miski wbijamy jajka, napowietrzamy je trzepaczką lub mikserem, a następnie dolewamy mleko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Suchą patelnię stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Po tym czasie zwiększamy moc palnika, rozgrzewamy porcję masła i wlewamy maję jajeczną.

Składniki smażymy bez przykrycia do momentu, aż brzegi ładnie się zetną. Kiedy tak się stanie, delikatnie odwracamy omlet na drugą stronę i podsmażamy jeszcze kilka minut.

Gotowy omlet podajemy ze świeżym pieczywem oraz ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z domową konfiturą czy dżemem, a także szczypiorkiem, szpinakiem, serem lub szynką. Smacznego!

Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZasiłek na wnuki. Czy babcia może wziąć L4 na wnuka?
Następny artykuł85-latek zginął w wypadku