Co zrobić, żeby omlet był bardziej puszysty?
Słodkie omlety z owocami i cukrem pudrem, a może podane na wytrawnie, z warzywami, posypane serem lub polane domowym sosem. Niezależnie od rodzaju, wszystkie smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie nie wymaga wyjątkowo wysokich umiejętności kulinarnych. Jak zrobić bardzo puszysty omlet? Kluczowe jest trzymanie się kilku prostych kroków.
Podstawą omletu są jajka i to od ich odpowiedniego napowietrzenia zależy powodzenie w smażeniu omletu. Najczęściej szybko mieszamy je widelcem, dodajemy przyprawy i wlewamy na patelnię. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie potraktowanie ich mikserem. Część specjalistów doradza także osobne ubicie białek oraz żółtek, a dopiero na końcu połączenie ich we wspólną masę. Trikiem na uzyskanie lekkiego jak chmurka omletu jest dosypanie do składników odrobiny proszku do pieczenia.
Jak przyprawić omlet?
Siła omletu tkwi w jego prostocie. Nie potrzebujemy wcale licznych dodatków, by cieszyć się smakiem dania. W trakcie gotowania nie warto jednak zapominać o przyprawach, to właśnie one nadają potrawie charakteru. Co można dodać do omletu? Podstawą są przede wszystkim pieprz i sól, reszta zależy wyłącznie od naszych preferencji.
Odpowiednie przyprawy dodadzą smaku omletowi123RF/PICSEL
Kucharze najczęściej polecają:
- czosnek,
- cebulę,
- wędzoną paprykę,
- papryczkę chilli,
- sos sojowy,
- sezam,
- cynamon,
- kardamon,
- przyprawę do piernika.
Klasyczny omlet – przepis krok po kroku
Idealnie napowietrzony i puszysty omlet to dokonała alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy czy jajek na twardo. Pierwsze receptury na danie wywodzą się ze starożytnego Rzymu, a w Polsce rarytasem zajadała się już królowa Marysieńka, żona króla Jana III Sobieskiego.
Składniki na omlet idealny
- 2 duże jajka
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka mleka
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie omletu
Do miski wbijamy jajka, napowietrzamy je trzepaczką lub mikserem, a następnie dolewamy mleko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Suchą patelnię stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Po tym czasie zwiększamy moc palnika, rozgrzewamy porcję masła i wlewamy maję jajeczną.
Składniki smażymy bez przykrycia do momentu, aż brzegi ładnie się zetną. Kiedy tak się stanie, delikatnie odwracamy omlet na drugą stronę i podsmażamy jeszcze kilka minut.
Gotowy omlet podajemy ze świeżym pieczywem oraz ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z domową konfiturą czy dżemem, a także szczypiorkiem, szpinakiem, serem lub szynką. Smacznego!
Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omletaInteria Kulinaria
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS