A A+ A++

Murzynek to ciasto, które było jednym z często pojawiających się na stołach w PRL-u i w latach 90. Babcie i mamy robiły go wręcz idealnie, nie mając przy tym wirtualnej pomocy. Sekret murzynka tkwi nie tyle w składnikach, co w przygotowaniu.

Puszyste i wilgotne ciasto z delikatną czekoladową polewą rodzi w każdym chęć sięgnięcia po kawałek. Jednak aby murzynek nie stał się zakalcem, przeznacz na jego przygotowanie trochę czasu.

Murzynek- proste ciasto?

Mówi się o nim, że nie jest skomplikowanym deserem. A jednak początkującym z kuchnią i piekarnikiem często wcale nie wydaje się być prostym ciastem. Jeśli piekarnik jest nowy warto go przed pieczeniem ciast przetestować. Najlepiej zrób ziemniaki pieczone w piekarniku. Jeśli ziemniaki się nie spaliły i są jadalne to znaczy, że można przejść do ciast.

Murzynek ma prosty skład, ale istotna jest jakość użytych składników oraz dodatków. Czekolada może być zwykła albo mleczna, w zasadzie to może jej nie być, wystarczy kakao. Można dodać dżem i szczyptę soli oraz sody oczyszczonej. Przepisów na murzynek jest wiele, bo każdy robi go według przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie bądź też stworzył swój autorski, dodając coś do siebie.

Najprostszy przepis na murzynek

Murzynek nie jest skomplikowanym ciastem, wystarczy kilka składników, trochę czasu i niedzielny deser gotowy. Bardzo prosty przepis na murzynek to zaledwie kilka składników, ale trzeba je wymieszać w odpowiednich proporcjach i we właściwy sposób. Sekretem wilgotnego, puszystego, niebiańskiego ciasta jest czas przygotowania. Murzynkowi trzeba go trochę poświęcić. Podczas przygotowania nic nie można przyspieszyć, każdy etap ma swój czas. Więc jeśli nie masz czasu, lepiej upiecz babkę, bo murzynek lubi, gdy się go ma. Inaczej zamiast puszystego ciasta z piekarnika możesz wyciągnąć zakalca i pozostanie obejść się smakiem.

Do pieczenia murzynka najlepiej użyć formę z kominkiem – zmniejsza ryzyko, że ciasto nie wyjdzie. Ewentualnie formę keksową.

Z polewą, a może z cukrem pudrem?

Kiedy polać murzynka? Po wyciągnięciu z pieca ciasto powinna odstać, aż wystygnie, ale nie będzie zimne. Do ozdobienia murzynka można użyć nie tylko czekolady, przygotowanej na bazie kakaa polewy, ale też cukru pudru i kolorowej posypki. Ta ostatnia wersja spodoba się szczególnie najmłodszym domownikom.

Sekrety różnych ciast znajdziesz na stronie https://www.nawolnymogniu.pl. Wśród przepisów między innymi tradycyjny sernik wiedeński, szarlotka i ciasto zebra. Przepisy są proste, a ciasta wychodzą smaczne.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułList gończy za Rafałem Bednarzem
Następny artykułGabriela Morawska-Stanecka o kryzysie ukraińskim: ten tydzień będzie kluczowy