oprac. Katarzyna Gileta
6 godzin temu
Rybne pulpety to doskonała alternatywa dla klasycznych mięsnych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym. To również świetny sposób, by przemycić rybę w diecie małych niejadków. Pulpety możemy podać z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
4.0
(4 głosy)
123RF
Składniki
- 500 g polędwiczek z dorsza (filety bez skóry)
- 1 kajzerka
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 30 g natki pietruszki
- 2 duże jajka
- 1 łyżka soli
- spora szczypta soli
- oliwa do smażenia
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 średnia cebula
- 125 ml białego wina
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Przepis
- Bułkę namoczyć w wodzie. Do ryby dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, 2 roztrzepane jajka, pieprz i sól oraz odciśniętą bułę.
- Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników i uformować pulpeciki. Obsmażyć je z każdej strony.
- Czas na sos. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać przyprawy i wymieszać. Dusić pięć minut i wlać wino. Gdy odparuje płyn, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować sos ok. 10 minut, a następnie do sosu włożyć pulpety. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
- Podawać z ryżem lub kaszą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
Zobacz więcej: Obiad
-
Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku
-
Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem
-
Cukinia faszerowana pełnoziarnistym kuskusem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i mozzarellą
-
Danie Główne: pierogi z morelami
-
Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!
-
Chrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka
Zobacz więcej: Pulpety
-
Pulpeciki we włoskim stylu. Rodzinny obiad
-
Pulpety kurczakowe w sosie pomidorowym z mascarpone. Podaj na obiad
-
Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowane
-
Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszności z piekarnika
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Domowe łazanki
-
Makaronowe muszle z pieczarkami
-
Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią
-
Paella z kurczakiem
-
Naleśniki cytrynowo-kokosowe bez cukru
-
Prosty łosoś na chipsach z ziemniaka
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?
Zobacz więcej: Dorsz
-
Zapiekanka z dorsza z ziemniakami
-
Kotleciki z dorsza. Pyszny sposób na rybkę
-
Paprykarz szczeciński. Przysmak z minionej epoki
-
Ryba na piątek. Dorsz na parze z masłem czosnkowym
-
Dorsz w delikatnej panierce. Rybka palce lizać
-
Dorsz w chrupiącym panko ze słodkim sosem chili
-
Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad
-
Podudzia z kurczaka po grecku. Szybki sposób na pyszny obiad
-
Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso
-
Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie
Zobacz więcej: Papryka
-
Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą
-
Masło czosnkowe – masło z grillowanym czosnkiem i papryką
-
Wigilijna papryka faszerowana
-
Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami
-
Ryż z mięsem mielonym i warzywami
-
Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać
-
Zapiekane ravioli. Obiad we włoskim stylu
-
Krem z pieczonych pomidorów z czosnkiem i karmelizowaną cebulą
-
Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią
-
Sos paprykowo-pomidorowy z pietruszką
-
Sos pomidorowy do pizzy
-
Domowy przecier pomidorowy. Jak go zrobić?
Zobacz więcej: Jajka
-
Lukier rumowy – ucierany
-
Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS