A A+ A++

Małgorzata Kijowska

6 godzin temu

Odrywane aromatyczne ciacho o delikatnym korzennym smaku. Jest cudownie maślane i puszyste, z pewnością pomoże nam przetrwać chłodnie wieczory, aż do wiosny. Wypróbujcie przepis. Więcej pyszności znajdziecie na blogu “Daylicooking”.

Oceń jako pierwszy:

Pulchne i pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem

Składniki

  • 600 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 szklanki cukru

Przepis

  • Zacznij od przesiania mąki do większej miski. Następnie podgrzej mleko (nie może być jednak zbyt gorące).
  • Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
  • Przygotuj zaczyn: w miseczce rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru, a kiedy się rozpuszczą, wlej połowę mleka i dodaj 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować, a zaczyn zaczął rosnąć.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem.
  • Gotowy zaczyn przełóż do miski z przesianą mąką, wlej resztę ciepłego mleka, dodaj cukier, sól i roztrzepane jajko.
  • Na koniec wlej masło i zagnieć elastyczne i gładkie ciasto – powinno przestać lepić się do rąk.
  • Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez około 3-4 minuty.
  • Masło rozpuść i wystudź. Odkrawaj niewielkie kawałki ciasta (wielkości kurzego jajka). Każdy kawałek formuj na kształt kulki, a następnie spłaszczaj na placek do grubości około 1 cm.
  • Posmaruj masłem, a następnie posyp cukrem z kardamonem i cynamonem. Składaj na cztery części (raz na pół, a potem znowu na pół). Tak przygotowane kawałki układaj w formie – jeden obok drugiego, składaniem do góry.
  • Kiedy forma będzie już wypełniona, przykryj ją czystą ściereczką i odstaw do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przed pieczeniem na cieście rozsmaruj resztę masła i obsyp resztą cukru z cynamonem i kardamonem. Piecz przez około 45 minut.

Pulchne i pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem

dxme5ff

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

    Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

  • Gołąbki z trochę innym ryżem. Pomysłowy obiad dla rodziny

    Gołąbki z trochę innym ryżem. Pomysłowy obiad dla rodziny

  • pieczona wołowina

    Wołowina z szynkowaru

  • Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

    Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

  • Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

  • Sernik z koziego sera z gruszkami w miodzie

    Sernik z koziego sera

dxme5ff

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Kruche ciasteczka z masą krówkową. Trudno się im oprzeć

    Kruche ciasteczka z masą krówkową. Trudno się im oprzeć

  • Domowe lody z brzoskwiniami. Wystarczą cztery składniki

    Domowe lody z brzoskwiniami. Wystarczą cztery składniki

  • Racuchy z jabłkami. Jak je zrobić?

    Racuchy z jabłkami. Jak je zrobić?

  • Szyszki z ryżu preparowanego. Kultowy deser z minionej epoki

    Szyszki z ryżu preparowanego. Kultowy deser z minionej epoki

  • Zamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczy

    Zamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczy

  • Przepis na kotleciki drobiowe

    Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom

Zobacz więcej: Ciasta

  • Kukułcze gniazdo

  • Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

    Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

  • Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

    Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

  • kruche ciasto z figami

    Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką

    Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką

  • Włoski hit. Najlepsze ciasto na puszystą pizzę!

    Włoski hit. Najlepsze ciasto na puszystą pizzę!

  • Ciasto drożdżowe z kruszonką. Wypełni zapachem cały dom

    Ciasto drożdżowe z kruszonką. Wypełni zapachem cały dom

  • Pyszne rogaliki z dżemem. Podaj na podwieczorek

    Pyszne rogaliki z dżemem. Podaj na podwieczorek

  • Proste i pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami. Idealne do kawy

    Proste i pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami. Idealne do kawy

  • Pyszne i proste ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Idealne do kawy

    Pyszne i proste ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Idealne do kawy

  • Drożdżowe ciasto z kruszonką i owocami

    Drożdżowe ciasto z kruszonką i owocami

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

    Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

  • Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

    Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

    Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

Zobacz więcej: Cynamon

  • Masala chai, czyli herbata po indyjsku

    Masala chai, czyli herbata po indyjsku

  • Palmiery cynamonowe. Ekspresowe słodkości

    Palmiery cynamonowe. Ekspresowe słodkości

  • Pierś gęsi duszona w cydrze. Smakuje nie tylko od święta

    Pierś gęsi duszona w cydrze. Smakuje nie tylko od święta

  • Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Szybki deser z sezonowymi owocami

    Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Szybki deser z sezonowymi owocami

  • Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień

    Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień

  • Domowej roboty gorzka czekolada. Kuchnia z tysiąca i jednej nocy

    Domowej roboty gorzka czekolada. Kuchnia z tysiąca i jednej nocy

Zobacz więcej: Jajka

  • Lukier rumowy - ucierany

    Lukier rumowy – ucierany

  • Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać

    Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

    Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

Zobacz więcej: Mąka

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Domowe łazanki

    Domowe łazanki

  • Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

    Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

  • Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

    Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

  • Mini pączki z serków homogenizowanych

    Mini pączki z serków homogenizowanych

  • Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

    Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułChiński żołnierz przyszłości i samobójstwo „na pilota” [KOMENTARZ]
Następny artykułPowrót dzieci do szkół. Minister mówi o lutym