Małgorzata Kijowska
6 godzin temu
Odrywane aromatyczne ciacho o delikatnym korzennym smaku. Jest cudownie maślane i puszyste, z pewnością pomoże nam przetrwać chłodnie wieczory, aż do wiosny. Wypróbujcie przepis. Więcej pyszności znajdziecie na blogu “Daylicooking”.
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 600 g mąki pszennej typ 450
- 50 g cukru
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g świeżych drożdży
- 200 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 szklanki cukru
Przepis
- Zacznij od przesiania mąki do większej miski. Następnie podgrzej mleko (nie może być jednak zbyt gorące).
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj zaczyn: w miseczce rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru, a kiedy się rozpuszczą, wlej połowę mleka i dodaj 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować, a zaczyn zaczął rosnąć.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem.
- Gotowy zaczyn przełóż do miski z przesianą mąką, wlej resztę ciepłego mleka, dodaj cukier, sól i roztrzepane jajko.
- Na koniec wlej masło i zagnieć elastyczne i gładkie ciasto – powinno przestać lepić się do rąk.
- Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez około 3-4 minuty.
- Masło rozpuść i wystudź. Odkrawaj niewielkie kawałki ciasta (wielkości kurzego jajka). Każdy kawałek formuj na kształt kulki, a następnie spłaszczaj na placek do grubości około 1 cm.
- Posmaruj masłem, a następnie posyp cukrem z kardamonem i cynamonem. Składaj na cztery części (raz na pół, a potem znowu na pół). Tak przygotowane kawałki układaj w formie – jeden obok drugiego, składaniem do góry.
- Kiedy forma będzie już wypełniona, przykryj ją czystą ściereczką i odstaw do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przed pieczeniem na cieście rozsmaruj resztę masła i obsyp resztą cukru z cynamonem i kardamonem. Piecz przez około 45 minut.
Pulchne i pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Gołąbki z trochę innym ryżem. Pomysłowy obiad dla rodziny
-
Wołowina z szynkowaru
-
Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
-
Sernik z koziego sera
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Kruche ciasteczka z masą krówkową. Trudno się im oprzeć
-
Domowe lody z brzoskwiniami. Wystarczą cztery składniki
-
Racuchy z jabłkami. Jak je zrobić?
-
Szyszki z ryżu preparowanego. Kultowy deser z minionej epoki
-
Zamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczy
-
Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom
Zobacz więcej: Ciasta
-
Kukułcze gniazdo
-
Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom
-
Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia
-
Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką
-
Włoski hit. Najlepsze ciasto na puszystą pizzę!
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką. Wypełni zapachem cały dom
-
Pyszne rogaliki z dżemem. Podaj na podwieczorek
-
Proste i pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami. Idealne do kawy
-
Pyszne i proste ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Idealne do kawy
-
Drożdżowe ciasto z kruszonką i owocami
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
Zobacz więcej: Cynamon
-
Masala chai, czyli herbata po indyjsku
-
Palmiery cynamonowe. Ekspresowe słodkości
-
Pierś gęsi duszona w cydrze. Smakuje nie tylko od święta
-
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Szybki deser z sezonowymi owocami
-
Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień
-
Domowej roboty gorzka czekolada. Kuchnia z tysiąca i jednej nocy
Zobacz więcej: Jajka
-
Lukier rumowy – ucierany
-
Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS