Dlatego są tak ważne dla rolnictwa i produkcji żywności. Niestety śmiertelna mieszanka, w skład której wchodzą toksyczne pestycydy, pasożyty pszczół i zmiany klimatu sprawia, że zapylacze na całym świecie są w kryzysie.
Pszczoły i inne owady zapylające odgrywają kluczową rolę w naszym ekosystemie. Co trzecia łyżka jedzenia, które spożywamy, zależy od procesu zapylania. W samej Europie od zapylania przez owady uzależnione jest ponad 4000 odmian warzyw. Gdyby owady zapylające zniknęły, dla świata oznaczałoby to katastrofę nie tylko ekologiczną – załamałaby się produkcja żywności.
źródło: www.greenpeace.org
Zwracamy się z apelem, który wystosował Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu, który przypomina, że nieprawidłowe wykonywanie zabiegów środkami ochrony roślin niesie za sobą duże zagrożenie dla pszczół i innych zapylaczy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS