A A+ A++

Dlatego są tak ważne dla rolnictwa i produkcji żywności. Niestety śmiertelna mieszanka, w skład której wchodzą toksyczne pestycydy, pasożyty pszczół i zmiany klimatu sprawia, że zapylacze na całym świecie są w kryzysie.

Pszczoły i inne owady zapylające odgrywają kluczową rolę w naszym ekosystemie. Co trzecia łyżka jedzenia, które spożywamy, zależy od procesu zapylania. W samej Europie od zapylania przez owady uzależnione jest ponad 4000 odmian warzyw. Gdyby owady zapylające zniknęły, dla świata oznaczałoby to katastrofę nie tylko ekologiczną – załamałaby się produkcja żywności.

 źródło: www.greenpeace.org

Zwracamy się z apelem, który wystosował Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu, który przypomina, że nieprawidłowe wykonywanie zabiegów środkami ochrony roślin niesie za sobą duże zagrożenie dla pszczół i innych zapylaczy.  

- zabieg_srodkami_ochrony_roslin_4_.jpg

- komunikat_roslin.jpg

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolejna hipoteza nt. przyczyn komplikacji Covid-19 może otworzyć nowe możliwości terapii
Następny artykułZakaz wstępu do lasu będzie zdjęty, ale ścieżki edukacyjne, miejsca biwakowe – nadal zamknięte