A A+ A++

oprac. Katarzyna Gileta

23-11-2020 (13:15)

Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć ryby w galarecie. Najczęściej przygotowujemy w ten sposób karpia, jednak równie smaczną propozycją może być pstrąg. Jak go zrobić?

Oceń jako pierwszy:

123RF

Składniki

  • 1 pstrąg
  • pęczek włoszczyzny
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • żelatyna

Przepis

  • Włoszczyznę i głowę ryby zalewamy zimną wodą, solimy do smaku, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  • Przecedzamy przez gęste sitko (oczywiście nie wylewając wywaru). Do gorącego, ale nie bulgoczącego wywaru wkładamy oczyszczone filety z pstrąga.
  • Wyjmujemy je delikatnie po 15 minutach i umieszczamy na salaterce.
  • Aby wywar był klarowny, wrzucamy do niego skorupki z jajka i mocno zagotowujemy. Całe mętne białko osiądzie na dnie garnka.
  • Przezroczysty płyn przelewamy do innego naczynia i dodajemy kilka łyżek żelatyny.
  • Gdy lekko się zetnie, zalewamy płynem rybę. Można ozdobić półmisek np. plasterkami cytryny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMłody łabędź uratowany przez strażników miejskich
Następny artykułNowe nabory z funduszy PROW | nawadnianie, ochrona wód, produkcja