Nie byłoby w tym nic sensacyjnego, bo ostatecznie pizzerii ci u nas (nad)dostatek, gdyby nie jeden fakt. Otóż Piatto D’Oro to efekt kolaboracji właścicieli dwóch nieistniejących już restauracji – właśnie Monopolki i Penne Grande. Co to oznacza? Mówiąc w wielkim skrócie: spotkało się dwóch maniaków gastronomii, dwóch, cytując Gustawa Kramera z „Vabanku”, szczególarzy. Obaj mają wiedzę, obaj cenią sobie dania oparte na najwyższej jakości składnikach. To musiało zaprocentować.
W karcie znajdziemy pizze, zupy, midi calzone, lasagne, pasty i desery. Pizza jest świetna. Ciasto sprężyste, odgrzane na suchej patelni na drugi dzień smakuje, jakby dopiero wyszło z pieca. Pizzę możemy zamówić w dwóch rozmiarach: 32 i 41 cm. Spróbowałem Nduja Piccante (31/38 zł) – przepyszna, jeśli lubicie wyraźną pikantność.
Uwielbiam tę kalabryjską kiełbasę, czerwoną od ostrej papryki. Oprócz ndui na cieście znajdziemy jeszcze tylko sos z pomidorów San Marzano, mozzarellę fior di latte i bazylię. Smak i aromat – rewelacja. Również Capricciosa (32/42 zł) smakuje doskonale. Oprócz sosu i sera znajdziemy tu pieczarki, czarne oliwki, bazylię, karczochy, oryginalne włoskie salami i szynkę prosciutto crudo. Warto skusić się na midi calzone, czyli pierogi z ciasta na pizzę w wersji mięsnej (włoskie wędliny) lub wege. Kosztują 26 zł za dwie sztuki.
Lokale Kielce. Makarony jak w Penne Grande
Piatto D’Oro to również wspaniałe makarony, z których słynęło Penne Grande. Na przykład Spaghetti alla Carbonara (32 zł). Duża porcja idealnie ugotowanego włoskiego spaghetti z dodatkiem rewelacyjnego, aromatycznego guanciale (włoskie podgardle z części policzkowej), jajka i sera pecorino romano. Tak właśnie smakuje oryginalna carbonara – żadnej śmietany!
Fettuccine Al Funghi Porcini (42 zł) to świetny, sprężysty makaron w formie szerokiej na mniej więcej centymetr wstążki, typowy dla kuchni włoskiej z rejonu Rzymu, serwowany z połówkami dużych borowików, czosnkiem, serem grana padano, oliwą i rozmarynem. Coś przepysznego. A Papardelle allo Scoglio (40 zł)? Mój Boże! Ileż tam jest smaku! Całe muszle, kawałki ośmiornicy, kalmary, małże… A wszystko to w towarzystwie aromatycznej oliwy extra virgin, białego wina, czosnku, pietruszki i sera grana padano. Palce lizać.
Na koniec ciekawostka. Pizza Nutella (19/24 zł). Brzmi co najmniej dziwnie, ale okazuje się, że we Włoszech jest bardzo popularna. Oprócz nutelli na placku znajdziemy jeszcze krążki pomarańczy, która świetnie przełamuje mdły (moim zdaniem) smak nutelli. Nie zostanę fanem, ale muszę uczciwie przyznać, że smak jest zaskakujący.
Podsumowując: jeśli szukacie dobrej włoskiej kuchni, to już wiecie, gdzie się udać. Czekam na otwarcie restauracji, kuchnia włoska najlepiej smakuje bowiem jedzona od razu po przygotowaniu i w towarzystwie przyjaciół. Na razie jednak pozostaje dowóz i sprzedaż na wynos.
Piatto D’Oro Ristorante & Pizzeria, Kielce, ul. św. Leonarda 11. Czynne w godz. 12–22, w piątki – do północy. Płatność gotówką i kartą.
Michał Skoczek – w internecie znany jako Żorż Ponimirski. Ojciec założyciel i pomysłodawca bloga Street Food Polska. Gastroseksualny wielbiciel fast i street foodów.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS