Kompletny posiłek przygotowany w jednym naczyniu
Dania jednogarnkowe to doskonała opcja dla osób, którym zależy na czasie i zminimalizowaniu liczby czynności do wykonania w kuchni. Dzięki krótkiemu czasowi przygotowania i braku konieczności korzystania z wielu naczyń, tego typu obiady stają się coraz popularniejsze w polskich domach. Większość przepisów wymaga posiekania składników, a potem dorzucania ich w odpowiedniej kolejności na patelnię/do garnka, a na końcu zalania odpowiednią zalewą, z której powstanie gęsty, łączący wszystko sos.
Nasze propozycje obejmują zarówno dania mięsne jak i opcje dla wegetarian, dzięki czemu można zapewnić sobie i swoim bliskim urozmaicone doznania smakowe. W jesienny chłód warto rozgrzać się pysznym, sycącym obiadem, którego przyrządzanie nie zajmie wiele czasu.
Zobacz również:
Chili z indykiem, warzywami i ryżem
Składniki:
-
300 g mielonego indyka lub kurczaka
-
1/2 szklanki ryżu lub 1 saszetka
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżka oleju
-
1/2 puszki pomidorów
-
1/2 czerwonej papryki
-
1 szklanka bulionu
-
1/3 szklanki opłukanej czerwonej fasoli z puszki
-
1/3 szklanki kukurydzy z puszki bez zalewy
-
1/3 szklanki tartego sera
-
przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
-
Na patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać mięso i obsmażyć.
-
Dodać przyprawy, wymieszać, następnie wsypać suchy ryż i znów wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki oraz bulion. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
-
Dodać starty ser, przykryć i podgrzewać przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi.
Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym
Składniki na pulpeciki:
-
500 g mielonego mięsa drobiowego
-
30 g jasnej bułki + 4 łyżki mleka
-
10 czarnych oliwek
-
2 gałązki natki pietruszki
-
1 ząbek czosnku
-
przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili oraz opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
-
2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
Składniki na sos:
Oraz: 200 g makaronu typu “kolanka”
Przygotowanie:
Sos pomidorowy:
-
Do dużego garnka wlać łyżkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Dodać chili oraz pomidory z puszek. Wymieszać i zagotować.
-
Wlać gorący bulion, doprawić pieprzem i szczyptą soli. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut. Na koniec można rozgnieść pozostałe większe kawałki pomidorów.
Pulpeciki:
-
Mięso włożyć do dużej miski.
-
Dodać namoczoną w mleku i drobno posiekaną bułkę, oliwki, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
-
Doprawić solą, pieprzem oraz chili. Całość dokładnie wymieszać.
-
Wilgotnymi dłońmi uformować ok. 20 małych pulpecików. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło na większej patelni, włożyć pulpeciki i obsmażyć.
Gotowanie:
-
Do gorącego sosu pomidorowego włożyć makaron, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
-
Dodać całą zawartość patelni z pulpecikami, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować przez około 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie delikatnie wymieszać.
Kaszotto z warzywami
Składniki:
-
1 cebula
-
po 1/2 łyżki masła i oliwy
-
2 ząbki czosnku
-
1 papryka czerwona
-
100 g kaszy bulgur
-
przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy
-
1 szklanka bulionu
-
1 puszka białej fasolki
-
1 puszka pomidorów
-
1/3 cukinii
-
2 garście szpinaku
Przygotowanie:
-
Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku, na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć.
-
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę smażyć.
-
Wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez ok. 1 minutę mieszając. Dodać przyprawy.
-
Wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać i całość zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
-
Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, w międzyczasie po 10 minutach gotowania dodać cukinię pokrojoną w słupki lub kosteczkę, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez ostatnie 5 minut.
-
Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie.
Chłopski gar z kiełbaską i ziemniakami
Składniki:
-
2 łyżki oleju
-
1 cebula
-
150 g boczku
-
300 g kiełbasy
-
500 ml bulionu
-
3 – 4 ziemniaki
-
1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka papryki, zmielony pieprz
-
1/2 czerwonej papryki
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
-
Do szerokiego garnka wlać olej. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek. Mieszając co chwilę smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, aż cebula się zeszkli a boczek zacznie się rumienić.
-
Dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę.
-
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę w proszku i majeranek. Wszystko wymieszać i zalać gorącym bulionem.
-
Przykryć i gotować przez ok. 10 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
-
Dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.
-
Wlać przecier, doprawić solą w razie potrzeby i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z pieczywem.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS