A A+ A++

Kompletny posiłek przygotowany w jednym naczyniu

Dania jednogarnkowe to doskonała opcja dla osób, którym zależy na czasie i zminimalizowaniu liczby czynności do wykonania w kuchni. Dzięki krótkiemu czasowi przygotowania i braku konieczności korzystania z wielu naczyń,  tego typu obiady stają się coraz popularniejsze w polskich domach. Większość przepisów wymaga posiekania składników, a potem dorzucania ich w odpowiedniej kolejności na patelnię/do garnka, a na końcu zalania odpowiednią zalewą, z której powstanie gęsty, łączący wszystko sos.

Nasze propozycje obejmują zarówno dania mięsne jak i opcje dla wegetarian, dzięki czemu można zapewnić sobie i swoim bliskim urozmaicone doznania smakowe. W jesienny chłód warto rozgrzać się pysznym, sycącym obiadem, którego przyrządzanie nie zajmie wiele czasu.

Zobacz również:

Chili z indykiem, warzywami i ryżem

Składniki:

  • 300 g mielonego indyka lub kurczaka

  • 1/2 szklanki ryżu lub 1 saszetka

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju

  • 1/2 puszki pomidorów

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 1 szklanka bulionu

  • 1/3 szklanki opłukanej czerwonej fasoli z puszki

  • 1/3 szklanki kukurydzy z puszki bez zalewy

  • 1/3 szklanki tartego sera

  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Na patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać mięso i obsmażyć.

  2. Dodać przyprawy, wymieszać, następnie wsypać suchy ryż i znów wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki oraz bulion. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.

  3. Dodać starty ser, przykryć i podgrzewać przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi.

Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowymCanvaProINTERIA.PL

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego

  • 30 g jasnej bułki + 4 łyżki mleka

  • 10 czarnych oliwek

  • 2 gałązki natki pietruszki

  • 1 ząbek czosnku

  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili oraz opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego

  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła

Składniki na sos:

Oraz: 200 g makaronu typu “kolanka”

Przygotowanie:

Sos pomidorowy:

  1. Do dużego garnka wlać łyżkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Dodać chili oraz pomidory z puszek. Wymieszać i zagotować.

  2. Wlać gorący bulion, doprawić pieprzem i szczyptą soli. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut. Na koniec można rozgnieść pozostałe większe kawałki pomidorów.

Pulpeciki:

  1. Mięso włożyć do dużej miski.

  2. Dodać namoczoną w mleku i drobno posiekaną bułkę, oliwki, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Doprawić solą, pieprzem oraz chili. Całość dokładnie wymieszać.

  4. Wilgotnymi dłońmi uformować ok. 20 małych pulpecików. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło na większej patelni, włożyć pulpeciki i obsmażyć.

Gotowanie:

  • Do gorącego sosu pomidorowego włożyć makaron, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.

  • Dodać całą zawartość patelni z pulpecikami, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować przez około 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie delikatnie wymieszać.

Kaszotto z warzywami

Kaszotto z warzywami

Kaszotto z warzywami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 cebula

  • po 1/2 łyżki masła i oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryka czerwona

  • 100 g kaszy bulgur

  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 puszka białej fasolki

  • 1 puszka pomidorów

  • 1/3 cukinii

  • 2 garście szpinaku

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku, na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć.

  2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę smażyć.

  3. Wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez ok. 1 minutę mieszając. Dodać przyprawy.

  4. Wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać i całość zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.

  5. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, w międzyczasie po 10 minutach gotowania dodać cukinię pokrojoną w słupki lub kosteczkę, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez ostatnie 5 minut.

  6. Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie.

Chłopski gar z kiełbaską i ziemniakami

Chłopski garnek - pyszne, tradycyjne i syte danie jednogarnkowe

Chłopski garnek – pyszne, tradycyjne i syte danie jednogarnkowe123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 150 g boczku

  • 300 g kiełbasy

  • 500 ml bulionu

  • 3 – 4 ziemniaki

  • 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka papryki, zmielony pieprz

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Do szerokiego garnka wlać olej. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek. Mieszając co chwilę smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, aż cebula się zeszkli a boczek zacznie się rumienić.

  2. Dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę.

  3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę w proszku i majeranek. Wszystko wymieszać i zalać gorącym bulionem.

  4. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

  5. Dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.

  6. Wlać przecier, doprawić solą w razie potrzeby i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z pieczywem.

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Gulasz z mięsem mielonymPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGigantyczne pieniądze dla wybranej grupy Polaków. Kilka tysięcy miesięcznie na konto
Następny artykułDomowe sposoby pakowania prezentów – jak stworzyć wyjątkowe opakowanie bez wychodzenia z domu