A A+ A++

Już tysiąc odsłon widnieje pod najnowszym, trzecim odcinkiem cyklu „Gotuj z Domem Kultury” prowadzonym przez instruktorki Miejsko-Gminnego Domu Kultury w Końskich Małgorzatę Pasek i Urszulę Nowicką. Tym razem prezentują one jak zrobić sałatkę wiosenną. Odcinek obejrzycie poniżej.

REKLAMA


Przypominamy, że filmy z cyklu „Gotuj z Domem Kultury” prowadzą instruktorki dotychczas odpowiedzialne za serię spotkań „Uczty z Folklorem”. Liczą, że ich facebookowi odbiorcy przyłączą się do wspólnego gotowania i urozmaicą sobie ten trudny czas, do czego i my również Państwa zachęcamy.

Sałatka wiosenna może być świetną przystawką do potraw z grilla – kiełbasy, karkówki, ale może być też świetnym, samodzielnym daniem. Do jej przyrządzenia według przepisu Małgorzaty Pasek i Urszuli Nowickiej potrzebne nam: gotowane ziemniaki, zielony ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, koperek, gęsty jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól oraz pieprz.

REKLAMA

Instruktorki ugotowały ziemniaki obrane w całości, a potem pokroiły, jednak podkreślają, że ugotować można je w sposób dowolny – w łupinach lub już pokrojone. Do ziemniaków należy dodać rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, obrane, pokrojone ogórki, cebulkę ze szczypiorkiem, dodatkowo posolić i popieprzyć. Następnie należy dokładnie wszystko wymieszać.

Sos przyrządzamy z gęstego, naturalnego jogurtu greckiego. Dodajemy tyle samo majonezu, ile jogurtu i mieszamy. Dodajemy czosnek. Po dokładnym wymieszaniu sos jest gotowy i można go polać na naszą sałatkę. Danie jest już gotowe, smacznego!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNie truj, wymień kopciucha na ogrzewanie ekologiczne. Płocki ratusz to dofinansuje, złóż wniosek
Następny artykułPrzesunięcie terminu na sprawozdania OPP