Ile jajek dziennie powinniśmy spożywać?
Jajka to jedne z najzdrowszych, naturalnych produktów spożywczych, które są łatwo dostępne i nie nadwyrężają domowego budżetu. Są doskonałym źródłem witamin A, E, D i K, witamin z grupy B, kwasu pantotenowego, choliny, fosforu, potasu, wapnia, cynku, żelaza, magnezu, jodu czy selenu.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 10 jajek tygodniowo. Z kolei amerykańskie stowarzyszenie kardiologów uważa, że zdrowy człowiek powinien jeść od 7 do 14 jaj tygodniowo.
Z kolei prof. Grażyna Cichosz w rozmowie z dietetykiem Mateuszem Ostręgą powiedziała w jednym z jego filmów na kanale YouTube, że: “Mimo wysokiej zawartości cholesterolu, żółtko nie stanowi absolutnie żadnego zagrożenia miażdżycą, a wręcz przeciwnie – poprawia profil lipidowy krwi dzięki wysokiej zawartości fosfolipidów. (…) Fosfolipidy w układzie krwionośnym działają jak detergent – rozpuszczają cholesterol w ściankach tętnic, ułatwiają jego transport do wątroby, gdzie jest wykorzystywany do syntezy kwasów żółciowych”.
Grażyna Cichosz dodała, że aktualnie dopuszcza się spożycie 10 jaj tygodniowo i nadal nie wiadomo, na jakiej podstawie należy się ograniczać tylko do tej liczby. “Nie wiadomo, z czego wynika to ograniczenie. Tego nikt nie wie. Nie ma niczego w literaturze na ten temat” – twierdzi prof. Cichosz.
Zdaniem kobiety zbyt niskie spożycie jaj może mieć związek z większą zachorowalnością m.in. na choroby neurologiczne.
“Niskie spożycie jaj jest jedną z najważniejszych, niejedyną, ale jedną z najważniejszych przyczyn wysokiej zachorowalności na schorzenia neurologiczne i neurodegeneracyjne, a w dodatku na nowotwory. Kolejną, równie ważną przyczyną są niedobory białka – zwłaszcza aminokwasów siarkowych. I następną przyczyną są niedobory antyoksydantów litofilnych oraz witamin z grupy B” – mówi prof. Cichosz w rozmowie z Mateuszem Ostręgą.
Ile jajek tygodniowo powinniśmy spożywać? Zdania naukowców na ten temat są podzielone123RF/PICSEL
Przez miesiąc jadł średnio jedno jajko co godzinę
Doktorant z Uniwersytetu Harvarda Nick Norwitz postanowił sprawdzić na własnym przykładzie, czy zjedzenie ogromnej liczby jajek w jednym miesiącu negatywnie wpłynie na poziom jego cholesterolu. Eksperyment naukowca polegał na zjedzeniu aż 720 jajek w miesiąc, co oznacza, że mężczyzna spożywał średnio jedno jajko co godzinę, nie licząc czasu przeznaczonego na sen.
Po dwóch tygodniach takiej ekstremalnej diety Norwitz zbadał swój cholesterol LDL i okazało się, że jest on w normie. W tym czasie Norwitz spożywał również 60 gramów węglowodanów dziennie, głównie za sprawą jedzenia bananów i jagód.
Po upływie czterech tygodni mężczyzna ponownie wybrał się na badania, a ich wyniki były zaskakujące. Nick Norwitz twierdzi, że po zjedzeniu 720 jaj w miesiąc, jego “zły” cholesterol LDL spadł o 18 proc.
Mężczyzna przyznał, że nie jest zaskoczony poziomem swojego cholesterolu i dodał, że przewidywał taki wynik badania. Norwitz wyjaśnił, że spadek “złego” cholesterolu LDL w jego organizmie, mimo zjedzenia 720 jaj w jeden miesiąc, jest ściśle powiązany ze spożywaniem węglowodanów.
“U osób stosujących dietę niskowęglowodanową poziom LDL ma tendencję do gwałtownego wzrostu, ponieważ ich organizm, zamiast węglowodanów, jako energię zaczyna spalać tłuszcz. Natomiast gdy ktoś spożywa więcej węglowodanów, dzieje się odwrotnie — poziom LDL w organizmie spada, ponieważ dana osoba otrzymuje więcej energii z węglowodanów — wyjaśnił doktorant z Uniwersytetu Harvarda Nick Norwitz.
Iwona Pavlović: Prywatnie bliżej mi do Białego Misia niż do Czarnej MambyINTERIA.PL
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS