W Polsce działa od czterech lat. Ma restauracje szybkiej obsługi m.in. we Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu. Jak dotąd na Mazowszu cztery otworzyła w Warszawie, dobiega końca budowa lokalu w Radomiu (otwarcie planowane w wakacje). Jeśli wszystko się uda, jeszcze w tym roku 13. taki obiekt powstanie w Płocku.
Tu obejrzycie zdjęcia restauracji działających w innych miastach >>
Gdzie? W pobliżu stacji paliw BP i Leroy Merlin przy ul. Wyszogrodzkiej, na działce przylegającej do Centrum Graniczna. Niedawno informowaliśmy o złożonym wniosku na budowę przez warszawską spółkę CG Restauracja, obejmującym m.in. budynek gastronomiczny, drogi wewnętrzne, miejsca parkingowe i pylon reklamowy.
Nieco inne burgery
– Zaczynamy budowę wolno stojącego lokalu gastronomicznego marki MAX Premium Burgers – potwierdza Dominik Szulowski, PR manager w spółce MAX Poland. – Będzie to oczywiście lokal typu drive thru, z wnętrzem utrzymanym w stonowanym skandynawskim stylu, z dominacją szarości oraz naturalnego drewna. Burgery będą nieco inne niż te, do których przyzwyczaiła nas amerykańska konkurencja. Niby burgery, niby frytki, ale trochę inne, naszym zdaniem lepsze. Mamy też bardzo rozbudowane menu wegetariańskie. Można zamówić i zjeść w środku, można podjechać i wziąć do samochodu.
Co w ofercie? Burgery premium, wrap wieprzowy (lub wersja wege), frytki, shaki, menu bezmięsne (burgery, nuggetsy i sałatki), mininaleśniki.
– Delifresh Plant Beef to autorska propozycja kotleta roślinnego zastępującego wołowinę. Za jej recepturę i inne propozycje potraw odpowiada szef kuchni MAX Jonas Martensson, który wcześniej był szefem kuchni szwedzkiego dworu królewskiego – dodaje Szulowski.
Pełne menu sieć udostępnia na stronie internetowej. Podaje również, ile kalorii, tłuszczu i cukru skrywa dana pozycja z zamówienia.
Koncept rodzinny
MAX to najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery, która do dziś pozostaje własnością założyciela marki i jego rodziny. Obecnie zatrudnia ok. 6 tys. pracowników w ponad 160 restauracjach w Szwecji, Norwegii, Danii i Polsce.
Czym się chwalą? Docenieniem w Szwecji podczas badań konsumenckich (najlepsze burgery) i byciem pierwszą siecią fast food na świecie oznaczającą swoje menu wartościami dwutlenku węgla.
Czytamy: “Klient, dokonując wyboru burgera, widzi nie tylko skład, ale też ślad węglowy związany z przygotowaniem danego produktu. W 2018 roku firma stała się jedną z pierwszych na świecie przedsiębiorstw pozytywnych klimatycznie. Pozytywność klimatyczna polega na: dokładnym mierzeniu całość emisji gazów cieplarnianych na każdym etapie produkcji i łańcucha dostaw, systematycznym jej obniżaniu, usuwaniu z atmosfery co najmniej 110 proc. swoich emisji (czyli nie tylko niweluje swój ślad, ale absorbuje ekwiwalent kolejnych 10 proc. emisji; to oznacza, że pomaga zmniejszyć ogólny poziom gazów cieplarnianych w atmosferze). Absorpcja z atmosfery odbywa się przez finansowanie odtwarzania ekosystemów leśnych w Afryce. Proces ten jest audytowany i certyfikowany. Dzięki tej inicjatywie MAX jako jedyna europejska firma został wyróżniony przez ONZ nagrodą Global Climate Action 2019 w kategorii Go Climate Neutral Now”.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS