A A+ A++

Czy przez inflację będziemy jeść produkty chlebopodobne, bo prawdziwe pieczywo będzie kilka razy droższe? Krakowscy piekarze alarmują, że tradycyjna produkcja może zniknąć przez podwyżki kosztów energii.

Grzegorz Krupa, właściciel krakowskiej piekarni zatrudniającej ponad 20 osób, z miesiąca na miesiąc dostaje coraz wyższe rachunki za gaz. – Mogę pokazać wszystkie faktury. W styczniu 2021 r. płaciłem za gaz 12 tys. zł, rok później, w styczniu 2022 r., już 34 tys. zł, natomiast ostatnio dostałem fakturę na 58 tys. zł. To podwyżki na niespotykaną dotąd skalę – ubolewa w rozmowie z „Wyborczą”. Krupa jest mistrzem piekarskim i zarazem starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzyroda daje zarobić. Ludzie Zbigniewa Ziobry w Kujawsko-Pomorskiem skierowani do ochrony środowiska
Następny artykułWypadek między Suwałkami a Augustowem. S61 jest już przejezdna