A A+ A++

Pestki arbuza są jadalne

Wśród ludzi istniało przekonanie, że pestek arbuza nie powinno się spożywać. Okazuje się, że to kolejny mit żywieniowy, ponieważ akurat nasiona w owocu są jadalne i nie zrobią nam krzywdy, chyba że zjemy je w ogromnych ilościach. Jeśli zaś to właśnie pestki powodowały, że również rezygnowaliśmy jeść z soczystego owocu, to mamy argument, aby go zjadać w całości. Oczywiście, aby czerpać z arbuzowych pestek to, co najcenniejsze, warto je dobrze rozgryzać, ale w wypadku, gdy nas ta metoda nie przekonuje, to warto je wyciągnąć z miąższu, lecz i w takiej formie nie warto ich wyrzucać do kosza.

Zmysłowe smaki: Letnia sałatka z bobem, fetą i arbuzemInteria.tv

Dlaczego warto jeść pestki z arbuza?

Arbuz to idealna przekąska na lato123RF/PICSEL

Jeśli nie przekonuje nas fakt, że pestki arbuza są jadalne, to warto się przyjrzeć, co naszemu zdrowiu oferują. To przede wszystkim skarbnica witamin z grupy B: one wpływają całościowo na nasz organizm, ale ich niedobór z całą pewnością osłabia kluczowe procesy zachodzące w organizmie, a szczególnie w układzie krążenia czy pokarmowym. Pestki to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które niezbędne są dla unormowania ciśnienia tętniczego, a także by zachować mózg w pełnej kondycji. Ale to nie wszystko, ponieważ w pestkach arbuza obecne są potas i magnez, a one w duecie poprawiają pamięć i koncentrację oraz mogą wspomóc pracę serca.

Jak jeść pestki z arbuza?

Prażone pestki arbuza nie tylko nie są szkodliwe, ale stanowią zdrową, odżywczą przekąskę

Prażone pestki arbuza nie tylko nie są szkodliwe, ale stanowią zdrową, odżywczą przekąskę123RF/PICSEL

Wiemy już, że pestki możemy jeść wraz z miąższem, ale możemy wcześniej je wyjąć. Jeśli je przepłuczemy pod bieżącą wodą i odsączymy, w kilka chwil możemy przygotować smaczną i ciekawą przekąskę. Wystarczy uprażyć je na suchej patelni, aby mieć alternatywę dla innych ziaren. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je w piekarniku, np. polane oliwą lub olejem oraz przyprawami, np. papryką słodką albo curry. Zapiekane pestki arbuza można zjadać samodzielnie, ale warto dodawać je do sałatek.

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBędzie dużo przerw w dostawie prądu w Wieluniu i okolicach. Sprawdźcie harmonogram
Następny artykułPrace konserwacyjne na ulicy Turowicza