Podstawowy przepis na pierogi zawiera jedynie mąkę i wodę (w proporcji 2 szklanki wody + 1 szklanka letniej wody) oraz przyprawy do smaku.
Można i warto jednak zrobić pierogi z użyciem masła i jajka. Do zrobienia takich pierogów wystarczy pół kilograma mąki (byle nie krupczatki), czubata łyżeczka masła, trochę soli, dwa żółtka i woda.
Na dużą stolnicę lub blat stołu należy wysypać mąkę wymieszaną z solą i tworzymy górkę, pośrodku której robi się dziurkę i wkłada do niej masło. Następnie masło trzeba zalać odrobiną wrzątku i zasypać dziurkę mąką. Po chwili można łączyć składniki, najlepiej za pomocą noża. W następnym kroku do klejącej masy należy wbić dwa żółtka i rozpocząć zagniatanie ciasta – w trakcie można dolewać odrobinę przegotowanej, letniej wody. Gdy ciasto odkleja się od dłoni to znak, że jest gotowe.
Masę podzielić na dwie części, jedną oprószyć mąką i odłożyć na posypaną mąką stolnicę. Drugą rozwałkować i wycinać z niej krążki za pomocą szklanki. Na te nakładać farsz w temperaturze pokojowej i zacząć szczelnie lepić. Farszu powinno być dużo. Pusta zostaje tylko ok. pół centymetrowa krawędź, którą się skleja.
Tak przygotowane pierogi wrzucić pojedynczo do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy. Gdy wypłyną na wierzch wyciągnąć na pomocą łyżki cedzakowej i wykładać na talerze. Analogicznie postępować z drugą częścią ciasta.
1. Ugotowane mięso zmielić blenderem razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem.
2. Jeśli farsz jest za suchy, wlać kilka łyżek bulionu. Przyprawić do smaku.
3. Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę.
4. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
5. Pierożki gotować w osolonej wodzie i podawać z czerwonym barszczykiem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS