PRZEPIS na zapiekanki z pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki: (4 porcje)
- 500 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Konfitura z czerwonej cebuli:
- 4 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 4 półbagietki
- starty parmezan lub inny ser
Do podania:
- ketchup Premium Łagodny Roleski
- natka pietruszki opcjonalnie
Przygotowanie
- Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
- Czosnek i cebulę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki oraz tymianek. Smażymy przez ok. 10 minut.
- Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
- Konfitura: Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i dusimy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż cebula się skarmelizuje.
- Po 10-15 minutach dodajemy cukier, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze 5 minut i odstawiamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS