PRZEPIS na pizzę z karczochami i anchois
Składniki na pizzę:
- 50 g mąki chlebowej
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oleju Rapso
Dodatki
- 1/2 puszki karczochów Happy Frucht
- 1 słoiczek anchois Mayflower
- 1 figa
- 4 plastry bakłażana
- 2 kulki mozarelli
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju Rapso
- świeże zioła, np. bazylia, oregano
- garść rukoli
- sól
Przygotowanie
1. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki na pizzę. Dodaj wodę. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.
2. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodaj olej i wyrabiaj jeszcze około 1 minuty, do całkowitego wchłonięcia oleju przez ciasto.
3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
4. Bakłażana posmaruj z obu stron olejem i grilluj go z obu stron na patelni grillowej.
5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Uformuj dwa blaty pizzy lekko rozciągając ciasto.
Ciasto ułóż na blaszkach, w których będziesz piekł pizzę.
6. Posmaruj blaty konc … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS