Karpatka to popularne ciasto w postaci dwóch blatów ciasta przełożonych gęstym kremem lub budyniem. Choć według pierwotnego przepisu, dolny blat przyrządza się z ciasta kruchego, a górny z ciasta parzonego, to większość osób przyrządza karpatkę tylko z ciasta parzonego.
Znalazłyśmy dla was prosty i sprawdzony przepis na to kultowe ciasto, który zawsze się udaje. Korzystajcie!
Przepis na karpatkę idealną. Zawsze się udaje
Przepis na blaszkę ok 22x35cm.
Składniki:
- 750 ml wody,
- 250g masła
- 2 szklanki mąki Krupczatki (szklanka 250ml),
- 7 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 900 ml mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 350g masła lub margaryny,
- 4 żółtka,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g,
- 1 cukier waniliowy,
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier puder do posypania ciasta.
Przygotowanie:
Ciasto parzone:
1. Wlej wodę do garnka, dodaj masło i zagotuj całość. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia.
2. Gotującą się wodę zdejmij z ognia, wsyp mąkę z proszkiem i energicznie wymieszaj na gładką masę. Ciasto musi odchodzić od garnka!
3. Poczekaj aż ciasto całkowicie wystygnie, wbij do niego kolejno jajka i miksuj na na gładkie ciasto. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
4. Podziel ciasto na dwie części i rozsmarowuj w blaszkach. Nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz około 25 minut. Obniż temperaturę do 170 stopni i piecz 10 minut. Wystudź spody.
1. Zagotuj 3 szklanki mleka, a pozostałe składniki (oprócz masła) wraz z 0,5 szklanki mleka zmiksuj i wylej na gotujące się mleko. Dokładnie wymieszaj, by powstał budyń.
2. Wystudź budyń, a masło ucieraj w temperaturze pokojowej. Dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Całość zmiksuj na gładką masę.
3. Wyłóż masę na jeden spód i przykryj drugim. Całość posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS