To ciasto marchewkowe przypomina trochę tort. Wilgotne warstwy ciasta marchewkowego przełożone są rozpływającym się w ustach kremem z orzechów.
Całość wspaniale uzupełnia aromatyczny cynamon, gałka muszkatołowa i wanilia.
Marchewka to jedno z moich ulubionych warzyw. Na ogół trafia w postaci surowej do świeżo wyciskanych soków. Są jednak wyjątkowe okazje jak np. urodziny, gdzie zwykła marchewka zamienia się w mojej kuchni w wyjątkowe ciasto marchewkowe.
Dlaczego wyjątkowe? Nie zawiera nabiału ani jajek, za to kryje w sobie sporo marchewki i orzechów. A przede wszystkim smakuje wyjątkowo.
Jeśli masz wszystkie składniki przygotowanie tego ciasta zajmie Ci niecałą godzinę. A więc do dzieła.
Oto czego będziesz potrzebować, by wypróbować ten przepis na ciasto marchewkowe.
Przepis na ciasto marchewkowe z kremem z nerkowców
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki (ok. 2 szklanki)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (ważne, żeby był świeży, nie zwietrzały)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 płaskie łyżeczki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ szklanki musu jabłkowego (wystarczy przesmażyć starkowane jabłko np. na patelni)
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 60g lub cukru kokosowego (lub więcej jeśli lubisz słodkie ciasta)
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki drobno startej marchewki (ok. 250 g)
- szczypta soli np. himalajskiej
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- garść pokrojonych na kawałki orzechów włoskich lub płatki migdałów (będą przyjemnie chrupały w cieście)
Składniki na krem z nerkowców:
- 1 szklanka orzechów nerkowca (ok. 130g), namoczonych wcześniej przez min 4-5 h
- ¼ szklanki mleka roślinnego
- ¼ szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2-3 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- szczypta soli
Jak przygotować ciasto marchewkowe?
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Przygotuj 2 miski. Do jednej z nich wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Całość wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mus jabłkowy, mleko, ekstrakt waniliowy, ksylitol i olej.
- Połącz zawartość obu misek ze sobą, dodaj starą marchewkę i orzechy (jeśli ich używasz). Wymieszaj i spróbuj czy ciasto jest wystarczająco słodkie (moje ciasto wyszło lekko słodkie).
- Przełóż ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut. Wbij drewniany patyczek w ciasto, żeby się przekonać czy jest już gotowe. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto w środku jest już upieczone.
- Kolejny krok to przygotowanie kremu. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do kielicha blendera () i dokładnie zblendować na gładki krem.
- Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół i przełóż kremem z nerkowców.
- Delektuj się smakiem, podziel z innymi, a resztę ciasta przechowuj w chłodnym miejscu.
Jeśli chcesz możesz krem umieścić na wierzchu ciasta. Wszystko zależy od Ciebie 🙂
Przygotowując to ciasto marchewkowe inspirowałam się przepisem Janine z .
To jedno z moich ulubionych, ekspresowych ciast.
Mniam!
Jeśli masz apetyt na więcej marchewkowych smaków wypróbuj pomysł na .
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS