PRZEPIS na ciasto francuskie z kurkami i tymiankiem
Składniki:
- 250 g ciasta francuskiego
- 200 g kurek
- 100 g sera Gouda Mlekpol
- 150 g mascarpone Mlekpol
- 4 łyżki śmietany Łaciatej 18%
- 2 łyżki masła Łaciate
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 żółtko
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Kurki dokładnie oczyszczamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a z gałązek tymianku zrywamy listki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i tymianek, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy kurki i krótko podsmażamy – grzyby i tak dojdą w piekarniku. Dodajemy sól i pieprz do smaku, zdejmujemy z kuchenki. Goudę trzemy na tarce o małych oczkach, mieszamy z mascarpone, śmietaną i jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Ciasto francuskie rozwijamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy serowo-jajecznym kremem, a na tym kładziemy kurki, pozostawiając ok … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS