Proste, kruche szybkie w przygotowaniu, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
kostka masła – 200 g
3 żółtka +1 całe jajo
pół szklanki cukru pudru
kilka kropel olejku waniliowego
100 g marmolady wieloowocowej
Przygotowanie:
Czas pieczenia: 15 minut. Temperatura pieczenia: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku.
W misce miksera umieszczamy miękkie masło. Można je wcześniej pokroić w kostkę, by szybciej zmiękło. Masło ucieramy mikserem przez kilka minut. Powinno zamienić się w jasny puch. Do utartego masła dodajemy po łyżce cukru pudru. Cały czas ubijamy masło z cukrem, około 5 minut. Oddzielamy białka od żółtek. Do puchu maślanego dodajemy po jednym żółtku i jedno całe jajo. Po każdym żółtku miksujemy przez chwilę. W tym momencie możemy też dodać olejek waniliowy lub np. śmietanowy. Do puszystej masy dodajemy mąkę pszenną np. tortową oraz 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej. Całość mieszamy najpierw łyżką lub szpatułką, a potem mikserem na niskich obrotach. Ciasto wychodzi dość gęste i nie jest tak łatwo wyciskać je przez rękaw cukierniczy. Takie ciasto jest jednak najlepsze do pieczenia tych maślanych ciastek. Gdyby jednak wyszło zbyt twarde, można dodać 20 g masła. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (może to być jednorazowy rękaw) z tylką w kształcie gwiazdki. Można też tylko wyciąć otworek w rękawie i wyciskać na papier okrągłe ciasteczka średnicy około 3-4 cm. Na środek każdego ciasteczka wyciskamy odrobinę marmolady.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS