A A+ A++

Proste, kruche szybkie w przygotowaniu, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

kostka masła – 200 g

3 żółtka +1 całe jajo

pół szklanki cukru pudru

kilka kropel olejku waniliowego

100 g marmolady wieloowocowej

Przygotowanie:

Czas pieczenia: 15 minut. Temperatura pieczenia: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku.

W misce miksera umieszczamy miękkie masło. Można je wcześniej pokroić w kostkę, by szybciej zmiękło. Masło ucieramy mikserem przez kilka minut. Powinno zamienić się w jasny puch. Do utartego masła dodajemy po łyżce cukru pudru. Cały czas ubijamy masło z cukrem, około 5 minut. Oddzielamy białka od żółtek.  Do puchu maślanego dodajemy  po jednym żółtku i jedno całe jajo. Po każdym żółtku miksujemy przez chwilę. W tym momencie możemy też dodać olejek waniliowy lub np. śmietanowy. Do puszystej masy dodajemy mąkę pszenną np. tortową oraz 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej. Całość mieszamy najpierw łyżką lub szpatułką, a potem mikserem na niskich obrotach. Ciasto wychodzi dość gęste i nie jest tak łatwo wyciskać je przez rękaw cukierniczy. Takie ciasto jest jednak najlepsze do pieczenia tych maślanych ciastek.  Gdyby jednak wyszło zbyt twarde,  można dodać 20 g masła. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (może to być jednorazowy rękaw) z tylką w kształcie gwiazdki. Można też tylko wyciąć otworek w rękawie i wyciskać na papier okrągłe ciasteczka średnicy około 3-4 cm. Na środek każdego ciasteczka wyciskamy odrobinę marmolady.

Smacznego!



Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPonad 5,3 mln zł na rozwój bazy sportowej w regionie ciechanowskim
Następny artykuł„Córce się podoba, że ma matkę-sołdatkę”. Jak wygląda macierzyństwo na ukraińskim froncie?