A A+ A++

PRZEPIS na chlebek buraczany z za’atarem

Składniki:

  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 430 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki soli (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • 6 łyżek przyprawy za’atar (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 250 g soku z czerwonych buraków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Rozdrobnić orzech. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Do miski wsypać mąkę, sól, 5 łyżek przyprawy za’atar, cukier, drożdże, sok z czerwonych buraków i 4 łyżki oliwy, wyrobić ciasto. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy keksowej, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  • Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy i posypać pozostałą 1 łyżką przyprawy za’atar, piec 30-35 min (200°C). Po upieczeniu studzić na kratce.
  • Chlebek buraczany z za’atarem podawać pokrojony na kromki z dodatkiem masła.

Wskazówka

  • Za’atar to aromatyczna przyprawa pochodząca z Bliskiego Wschodu. W jej skład najczęściej wchodzi suszony tymianek, sezam, sumak i sól. Niekiedy mieszanka zostaje wzbogacona o inne składniki np. chili i oregano. Za’atar może być używany także do doprawienia mięs, ryb lub potraw z ryżu.
  • Za’atar można wykonać samodzielnie, mieszając w miseczce 2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki sumaku, 2 łyżki sezamu (uprażonego na suchej patelni) i ½ łyżeczki … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZakazy w pandemii nie obejmą wymiany opon
Następny artykułWARTO PRZECZYTAĆ