PRZEPIS na burgery z ciecierzycy
Składniki na falafel:
- 250g ciecierzycy (np. marki Halina)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść świeżej natki kolendry
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 150g tahini
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- Olej do głębokiego smażenia
Składniki na sos tahini:
- 150g tahini
- 100g wody
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól
Dodatki:
- bułka do burgerów
- cebula
- ogórek
- sałata
- hummus
- sos tahini
Przygotowanie
- Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Odsączamy i mielimy dwukrotnie ze wszystkimi składnikami w maszynce do mielenie mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Blendujemy wszystkie składniki na sos Tahini.
- Bułkę kroimy na pół, cebule i ogórka w plastry. W małym rondelku rozgrzewa … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS