A A+ A++

PRZEPIS na burgery z ciecierzycy

Składniki na falafel:

  • 250g ciecierzycy (np. marki Halina)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść świeżej natki kolendry
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 150g tahini
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • Olej do głębokiego smażenia

Składniki na sos tahini:

  • 150g tahini
  • 100g wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól

Dodatki:

  • bułka do burgerów
  • cebula
  • ogórek
  • sałata
  • hummus
  • sos tahini

Przygotowanie

  • Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Odsączamy i mielimy dwukrotnie ze wszystkimi składnikami w maszynce do mielenie mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Blendujemy wszystkie składniki na sos Tahini.
  • Bułkę kroimy na pół, cebule i ogórka w plastry. W małym rondelku rozgrzewa … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułChińskie byki w odwrocie
Następny artykułPOWIAT Nowe zakażenie w naszym powiecie [16.07.2020]