Na nasze zaproszenie do podzielenia się ciekawymi przepisami odpowiedzieli uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. C. K. Norwida, którzy mają mnóstwo ciekawych gastronomicznych pomysłów. Wiele osób miało już okazję degustować przygotowane przez nich potrawy, na przykład podczas szkolnych lub miejskich imprez.
– Są smaczne, kolorowe, czasem dietetyczne. Największą furorę robi pizza, ale nasi uczniowie gotują też obłędną zupę kurkową czy pieką wyjątkową szarlotkę. Dzisiaj jednak zachęcają do wiosennych przekąsek. Jedną z nich jest wyborna sałatka, która z pewnością znajdzie amatorów w każdym domu. Nazywają ją „Tuńczyk w twarogowej pościeli” – mówi Małgorzata Motyl, nauczycielka przedmiotów zawodowych i artystycznych.
Poszczególne składniki sałatki układamy warstwowo wg następującej kolejności od dołu:
9.Żółtka jaj ugotowane na twardo – starte na tarce o dużych oczkach (4 szt.)
8.Majonez (1-2 łyżki)
7.Ser biały (25 dkg)
6.Tuńczyk (2 puszki, odsączony olej)
5.Sól, pieprz
4.Cebula pokrojona w drobną kostkę
3.Majonez – 1- 2 łyżki
2.Żółty ser starty na tarce o dużych oczkach (15 dkg)
1.Białka jaj ugotowane na twardo – starte na tarce o dużych oczkach (4 szt.)
Smacznego!
ow
Artykuł przeczytano 20 razy
Last modified: 2 kwietnia, 2020
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS