A A+ A++

Panierowany żółty ser z sosem wiśniowym

Chrupiąca panierka, żółty ser i słodko-kwaśny sos wiśniowy – to składniki przekąski, która z pewnością wywoła wśród gości efekt „wow”. A co ważne, jest wprost banalnie łatwa w przygotowaniu. Nie potrzeba tu również żadnych skomplikowanych produktów. Jaki gatunek sera będzie do niej najlepszy? Ser gouda lub edamski będą idealne. Wszystkie składniki to:

  • 500 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • słodka papryka w proszku
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia
  • 100 g mrożonych wiśni
  • 100 ml soku wiśniowego (opcjonalnie jabłkowego)
  • sól i pieprz (do smaku)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki tymianku.

Przygotowanie: Jajka rozbełtaj przy pomocy trzepaczki, dodaj sól i pieprz. Ser żółty pokrój w grubą kostkę. Na talerzu wymieszaj bułkę tartą ze słodką papryką. Rozgrzej olej i rozpocznij panierowanie sera: każdy kawałek mocz w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej – wykonaj te czynności dwukrotnie (podwójna panierka sprawi, że ser nie będzie wyciekał). Smaż na złoty kolor, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przygotuj sos: zeszklij na odrobinie oleju czerwoną cebulę, dodaj rozmrożone wiśnie oraz sok. Gotuj przez ok. 10 min – na koniec dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zblenduj na gładką masę. Podawaj serki na półmisku, układając w środku miseczkę  z sosem wiśniowym.

Serowe roladki w różnych odsłonach

Przy pomocy plasterków żółtego sera można również przygotować najprostszą – a przy tym oryginalną – przekąskę imprezową. Co to takiego? Serowe roladki, czyli plasterki sera zawinięte w ruloniki ze smakowitymi dodatkami – na plasterku sera układa się wybrane składniki, a następnie zawija w ciasne roladki. Aby zapobiec ich rozwijaniu, można dodatkowo spiąć je wykałaczkami lub zawinąć na samym dole w plasterek szynki parmeńskiej – nie jest to jednak konieczne. Jakie dodatki sprawdzą się zaś w serowych roladkach? Nasze propozycje to:

  • plasterek szynki konserwowej, plaster ogórka kiszonego, krążek cebuli
  • kawałek łososia wędzonego, gałązka koperku, kleks majonezu
  • salami, kawałek papryki konserwowej, szczypta płatków chili
  • pasta z tuńczyka (tuńczyk w puszce, gotowane jajko, czerwona cebula, kukurydza, musztarda i majonez)
  • konfitura wiśniowa, szczypta rozmarynu
  • pokrojone w słupki warzywa: marchew, seler naciowy i czerwona papryka.

Koszyczki z sera z owocową sałatką

Serowe koszyczki prezentują się niczym danie z wykwintnej restauracji, a przy tym doskonale smakują. Chrupiący ser przypominający wyglądem foremkę do babeczek może kryć w sobie najróżniejsze nadzienia. My, zdecydowaliśmy się na sałatkę owocową – będzie słodko i jednocześnie orzeźwiająco! Składniki:

  • 600 g sera żółtego
  • garść winogron
  • 1 kiwi
  • 1 jabłko
  • 3 plastry ananasa
  • garść borówek
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka miodu.

Przygotowanie: Rozgrzej patelnię teflonową. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podziel na 6 części. Każdą część przekładaj na gorącą patelnię i smaż do roztopienia sera. Następnie podważ uzyskany placek łopatką i przełóż do formy na muffinki – dociśnij delikatnie przy pomocy papieru do pieczenia. Po wystygnięciu sera, wyjmij gotowe koszyczki. Sałatka owocowa: jabłko, kiwi i ananasa pokrój w kostkę, winogrona podziel na połówki – umieść składniki w misce, dodaj borówki, sok z cytryny i miód – wymieszaj, a następnie umieść w serowych koszyczkach. Smacznego!

Przepisy przygotował producent sera MSM Mońki.

-Reklama –

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJakub Głuszak nie jest już trenerem Budowlanych Łódź
Następny artykułGIŻYCKO: Kliknął w fałszywy link i stracił pieniądze – cyberprzestępcy nadal aktywni