Mamy maluchów mówią o nich “złoto dwulatków”. Sportowcy zawsze mają pod ręką, żeby dostarczyć organizmowi potas i węglowodany. Bananysą niezastąpione w kuchni, ale bywa, że robimy ich tak duże zapasy, iż zaczynają mięknąć i nie nadają się do zjedzenia bez przetworzenia.
Ultradojrzałe banany są świetną bazą do wszelkich placków, gofrów i śniadaniowych naleśników. Wystarczy rozgnieść je widelcem, dodać jajko lub odrobinę serka homogenizowanego i mąki i już można piec przepyszne placuszki, które będą słodkie i wilgotne w środku.
Innym sposobem na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów jest zrobienie z nich pysznych koktajli. Dojrzałego banana zmiksuj z liśćmi szpinaku lub jarmużu, dodaj pół jabłka lub pomarańczy i trochę wody, aby mikstura miała odpowiednią konsystencję. W takiej wersji sprawdzi się jako śniadanie, a w wersji deserowej do dojrzałego banana dodaj garść truskawek i odrobinę miodu lub syropu klonowego.
Zmiksowane banany można też wymieszać z odrobiną masła orzechowego, przelać do foremek, zamrozić i cieszyć się pysznymi, domowymi lodami, bez dodatku cukru i innych niepotrzebnych składników. Będą idealne dla dzieciaków.
Jakie ciasto było hitem w początkach pandemii? Oczywiście chlebek bananowy! Nie było chyba domu, w którym nie eksperymentowano z przepisami. Chlebek na mące pełnoziarnistej, bez jajek, z dodatkiem czekolady. Przepisów i wariantów jest mnóstwo i każdy możne znaleźć własną wersję tego prostego i pysznego ciasta!
Skórka do banana. Niecodzienne zastosowania
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS